Hvatanje TIE Fighter-a za „rogove“: Odakle inspiracija za prvu scenu tizera Epizode 9?

Veza Star Warsa i mitologije je ojačana direktnim uticajem čuvenog istoričara mitologije, Džozefa Kempbela.

Kempbel je napisao jednu jako važnu knjigu o mitovima, Heroj sa hiljadu lica, koja je bila jedna od knjiga koje je čitao i Džordž Lukas. Lukas je inspirisan njom formirao mnoge motive u Star Wars filmovima. Jedan od najčešćih je upravo putovanje heroja, a u tizer trejleru za Epizodu IX se može naći referenca na još jedan motiv iz mitologije.

U sceni u kojoj Rej pokušava da preskoči TIE Fighter Prvog Reda bi se mogla uporediti sa autentičnom praksom Minojske civilizacije u bronzanom dobu (3200 godina pre Hrista – 1100 godina pre Hrista), koja nije bila ni blizu toliko zabavna kako deluje na freskama koje su preživele iz tog vremena. Najpopularniji mit vezan za Minosku civilizaciju je svakako onaj o Tezeju, minotauru i lavirintu.

„Sportisti tog vremena“ su pokušavali da preskoče bika u punom trku sa željom da svirepo i besno stvorenje iskoriste kao „akrobatski rekvizit“. Najbolja predstava ove aktivnosti (na grčkom ταυροκαθάψια) je čuvena freska koja se nalazi u palati ove civilizacije u gradu Knososu na ostrvu Krit. Iako je malo toga prevedeno od zapisa i jezika, pored freski, razne statue od terakote, kameni pečati, čak i poneki sarkofag iz tog vremena donosi još predstava ovog „antičkog sporta“.

Ideja je da se sportista pri skoku uhvati biku za rogove i potom izvodi različite akrobacije pokušavajući da se održi nad bikom koji pokušava da ga zbaci. Ima više načina kako se pristupalo ovome, bilo to već opisano hvatanje bika za rogove, korišćenje leđa bika kao oslonca za nastavak skoka. Bik je bio sveta životinja civilizacije na Kritu koji su obožavali takozvane „rogove posvećenja“ u slavu svojih božanstava.

Gde je u svemu ovome Džozef Kempbel? U svojoj priči o arhetipovima i mitologiji, Kempbel se dotiče „borbe sa bikom“, ali ono što tu zaista ukazuje na scenu iz tizera je to što je borac u borbi sa bikom odeven u jako svetlim bojama kao predstavnik moći sunca, dok je bik personifikacija moći meseca. U trejleru vidimo da je Rej odevena skoro potpuno u belo, dok je TIE Figher koji joj leti u susret tamne boje te bi se i tu moglo naći poređenje sa tizerom koji nam je stigao sa Celebration-a.

Šta je još Kempbel imao da kaže kao paralelu ovome možete pogledati u klipu ispod:

Svoje mišljenje o ovoj teoriji i svoja viđenja ove scene iz tizera nakon ovog poređenja nam možete ostaviti u komentarima.

Za poslednje Star Wars vesti pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

One Comment Add yours

  1. Olga kaže:

    Obožavam ovakve meta analize! I da, neverovatno ali istinito! ST prati herojevo putovanje skoro školski. Rey je na heroininom putovanju, Kylo Ren je na kraju ep. 8 u „the dark night of the soul“, Luke završava kao Merlin, mudri, ali razočarani asketa…

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s