Pirate’s Price – Lou Anders

Pirate’s Price ima mnogo toga dobrog da ponudi Star Wars fanovima. Kao što naslovnica ove knjige otkriva, Hondo Onaka je glavi lik, a on nam prepričava tri priče koje detaljno opisuju njegove susrete sa Hanom, Čubakom i Milenijumskim sokolom.

Ova knjiga je definitivno usmjerena mlađim čitaocima, ali nema razloga da ljubitelji bilo koje dobi ne mogu uživati u njoj. Lu Anders je odlično napisao ove priče na način koji bi zadržao pažnju djeteta, ali ne bi izgubio i starije čitaoce.

Knjiga je ispričana gotovo u potpunosti sa stanovištva Onake koji ima neobičan način pripovijedanja: Hondo saopštava priče lovcu na ucene Bazin Netal u kantini na planeti Batu. Netal je uvjerena da je Hondo trenutni vlasnik Milenijumskog Sokola kojeg planira kupiti i pokušava da pregovara sa njim, no prije toga ona mora platiti cijenu, a cijena je slušanje Hondovog pripovijedanja o njegovim susretima sa Sokolom.

Prvo sjedni, i uživaj dok ti veliki Hondo Onaka priča priču. Sjećam se da je to bilo prije mnogo godina. Kad sam prvi put vidio taj brod, Milenijumski Soko…

Prva od tri priče nosi naziv A Ship To Remember. Radnja se dešava negdje između Hondovog pojavljivanja u anmiranoj seriji Star Wars Rebels i Nove Nade. Radi se o Hondovom prvom susretu sa Sokolom. Pošto je planirao da okrene novi list u svom životu, on je pokušao da ukrade brod koji je bio prazan, ali je brzo prešao od lopova do slijepog putnika. Han i Čui se vraćaju sa klijentom koji im je platio 10.000 kredita za misiju i kako jedna stvar vodi do druge, Hondo se ubacuje u šemu. Iako su događaji u ovoj priči prilično predvidljivi, oni su ipak veoma zabavni, jer grupa bježi iz jedne i ide u drugu neobičnu i ponekad humorističnu situaciju.

Druga priča se zove Hondo and Maz Save the Day i odvija se prije Buđenja Sile. Hondo opisuje kada se vratio na jednu od svojih omiljenih planeta, Takodanu. Dok je bio tamo, on je ponovno naletio na Milenijumski Soko i ozbiljno razmišljao o krađi, po drugi put. Ali kao i prije, zaustavili su ga Han i Čubaka u pravom momentu. Njih dvojicu otima grupa krijumčara koji kradu brodove i prodaju ih za dijelove, i to pred Maz Kanatom. Ona zajedno sa Hondom kreću u potragu za Hanom i Čuijem. Sama priča je prilično kratka, i čini se da se više koristi kao most do kraja knjige, koji se događa nedugo nakon Poslednjeg džedaja.

Treća priča, Attack of the Porgs je najkraća priča od svih. U njoj napokon saznajemo detalje kako će Hondo doći u posjed Sokola. Ova priča se dešava nakon događaja u Poslednjem džedaju. Hondo izražava tugu kada čuje da je Han preminuo i saznaje da Čubaka ima novog kopilota, Rej. Čui pozajmljuje Hondu Sokola u zamjenu za alate i dijelove koji su potrebni Otporu. On poleće brodom koji je prepavljen porgovima, na planetu Batu gdje planira napraviti popravke. Tu Hondo nailazi na starog neprijatelja po imenu Trank, koji ga otima. Srećom za Honda, on se sprijateljio sa porgovima koji pomažu Hondu da pobjegne iz Trankovih kanži i polijeće Sokolom.

Dakle, ponovo na Batuu, Bazin je oduševljena što je došao kraj pričama, i može da počne da pregovara oko cijene broda. Neću pokvariti kraj, ali budite sigurni da postoji obrt koji će vam izmamiti osmijeh na lice i da stari pirat Hondo ima još koji trik u rukavu.

Pirate‘s Price je veoma prijatna knjiga. Za fanove sa djecom ili djecu koja bi željela podijeliti Star Wars sa svojim roditeljima, ovo je sjajna knjiga. Priče su za sve uzraste, a Lu Anders je uradio sjajan posao čiji rezultat predstavlja mješavinu humora, akcije i nadasve zabavne priče.

Ako nemate vremena da čitate, imajte u vidu da ima odlična audio verzija ove knjige čiji je narator Džim Kamings koji je posuđivao glas Hondu u animiranim serijama Star Wars: The Clone Wars i Star Wars: Rebels.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s