Kako je Dart Vejder odbio Hanov blaster?

Imperija uzdraća udarac je verovatno najbolji Star Warsfilm ikada snimljen. On je jednostavno sve što nastavak treba da bude. U njemu smo dobili još više stvari koje smo voleli u Novoj nadi i kao takav podario nam je mnoge nezaboravne scene. Jedna od takvih scena odigrava se na Bespinu kada Han puca u Darta Vejdera a ovaj jednostavno podigne ruku i odbije zrak u stranu.

Kako je Vejder tačno to uradio? Da li koristio Silu ili je nešto drugo u pitanju?

U novelizaciji Empire Strikes Back kod opisa ove scene stoji da nakon što Han puca, Vejder podigne ruku u ojačanoj rukavici i jednostavno odbije zrak u stranu. Nigde nije naznačeno da je koristio Silu prilikom odbijanja blastera. Silu je samo koristio nakon toga kada je istrgao Hanu pištolj iz ruke. Na osnovu ovoga možemo zaključiti da su Vejderu njegovi kibernetički udovi i specijalno ojačane rukavice bile dovoljne za odbijanje blastera.

Uprkos opisu u novelizacije Epizode V, smatra se da je Vejder ipak koristio posebnu moć u Sili koja se zove „tutaminis“. Tutaminis je zapravo krovni naziv za grupu moći koje džedajima (ili sitovima) omogućavaju apsorpciju ili odbijanje čiste energije Silom.

Budući da nije izričito naznačeno da li je koristio Silu ili ne, ostaje na nama da sami upotpunimo prazninu i verujemo u ono u šta želimo….

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s