Čemu se sve radujemo, čega se plašimo i šta sve želimo da vidimo u filmu o mladom Hanu

Solo: Star Wars priča stiže u naše bioskope za nešto više od tri dana! Ovaj projekat je prošao kroz poprilično turbulentnu produkciju i evidentno je da fanovi nisu toliko uzbuđeni za njega koliko su bili za prethodne. Kako je to bio slučaj i za prethodna tri filma i ovaj put je autorski tim HoloNeta seo i sve svoje strahove, nadanja i očekivanja za novi film koagulisao u reči koje možete pročitati u nastavku. Evo šta su naši autori imali da kažu:

Aleksandar:

Koga zmija ujede i guštera se boji. Nije tajna da sam sa projekcije Epizode VIII izašao duboko razočaran. Od još jedne ideje za strip koja je nekako zalutala na veliki ekran ne očekujem ništa spektakularno. Od glumačke ekipe jedino mi Vudi Harlson budi nadu da će biti standardno dobar tako da ću jedino zbog njega i otići da pogledam film.

P.S. Ako zbog prekrajanja filma Tag i Bink budu izbačeni bojkotujem franšizu do daljnjeg.

Antonio:

Film o mladom Hanu Solu je drugi samostalni film pod palicom Kathleen Kennedy, te nakon dramatične produkcije stiže u kina za nekoliko dana. Ja od početka nisam bio zainteresiran za samostalne filmove koji će prepričavati priče određenih likova iz univerzuma Ratova zvijezda, a pogotovo ne o likovima koje smo vidjeli toliko puno puta u različitim inkarnacijama. Tako da kada je krenulo snimanje nisam pomno pratio glasine kao kod svih prethodnih filmova iz razloga jer nisam bio previše zainteresiran za film. Nakon odgledanih par trailera, tv spotova i pročitanih spoilera i recenzija moje se mišljenje nije nešto previše promijenilo. Ne očekujem da će film biti loš ili prazan kao Epizoda VII, ali također ne očekujem da ćemo dobiti jako dobar film kao što je bila Epizoda VIII, a i kolike su šanse za dva odlična filma Ratova zvijezda u razmaku od šest mjeseci. Također moram priznati da me je jedan spoiler malo više zainteresirao za film, a o čemu se radi znat će te kada pogledate film.

Filip:

Ulazi kauboj Džo u salun… Ne, ne, ne. Dolazi Han Solo u neku kantinu na čuvenu partiju sabaka sa Landom – to ima mnogo više smisla. Sviđa mi se mentalitet da se u antologijskim filmovima eksperimentiše sa različitim žanrovima, gde Solo deluje kao film sa dosta elemenata vesterna. Da li nam je film trebao? Ne nužno, ali znamo da je Lorensu Kasdanu Han omiljeni lik, tako da me iz te perspektive ne iznenađuje previše što je iskorišćena prilika da Kasdan piše scenario, još o svom omiljenom liku, a i nema boljeg lika na kom može biti eksperimentisano sa vestern žanrom Star Wars filmova. Da li je Erenrajk dostojan da zameni Harisona Forda? Ne vidim zašto ne bi bio – Han Solo kog srećemo u Epizodi IV je već formiran lik, pilot i švercer, a kakav je bio pre toga može biti neki potpuno drugačiji mentalitet, što je nešto što ostaje da nam Alden predstavi. Produkcija je bila turbulentna, ali imam neki osećaj da bi film mogao za manje od 12 parseka da nam postane jedan od najdražih.

Jelena:

Moja očekivanja nisu prevelika. Sviđa mi se činjenica da Disney unosi nešto novu u franšizu, kreiranjem antologijskih filmova, ali u slučaju Solo filma, ograničili su se na momente koji su pomenuti ili direktno utiču na originalnu trilogiju. Pored toga što je produkcija filma prošla kroz niz skandala, želim da ovom filmu dam šansu i odem da ga gledam sa pozitivnim očekivanjima. Na kraju, da li će film pokazati rast i razvoj Hana kao lika ili će biti samo zabavna vestern avantura čiju ćemo radnju zaboraviti nakon tri meseca, ostaje nam da vidimo i uverimo se sami.

Lazar:

U vremenu kada dobijamo novi Star Wars film svakih godinu dana (ili u ovom slučaju posle samo šest meseci) to budi velika očekivanja, pogotovo od samostalnih filmova. Nakon odličnog ‘Odmetnika 1’ , mogućnosti su bile neograničene. Moglo se otići u eru Stare republike, Mandalorijanskih ratova, uspon Sita… ali mi smo dobili najavu za film o mladom Hanu. Ako postoji film koji niko nije tražio onda je to definitivno Solo: Star Wars priča. Umesto da su napravili film o nekom liku kome zasebna priča zaista treba (Boba Fet!). U fandomu raspoloženje nije bilo na najboljem nivou, a kad se čulo za razne teškoće tokom snimanja, hajpa gotovo da nije ni bilo. To se na neki način popravilo sa konačnim izlaskom trejlera, ali on mene lično nije oduševio. Sa žaljenjem mogu reći da je ‘Solo’ jedini Star Wars film za koji nisam uopšte hajpovan, ali to je ipak Star Wars tako da naravno da ću ga gledati.

Očekujem zabavnu svemirsku avanturu, da vidim čuveni ‘Kessel run’ i da mi zadovolji potrebu za Star Warsom do Epizode IX, koja nam stiže tek na kraju 2019. Takođe bih voleo kada bi u ovom filmu bio, ako ništa drugo, onda bar neki ‘easter egg’ koji bi se ticao Boba Feta, jer on je Hanov najveći rival i mislm da bi bila propuštena prilika ako se Fet tu ne bi bar na neki način pojavio. Što se tiče fanova koji bi bojkotovali ovaj fllm… Samo bih rekao da u poslednje vreme strašno prezirem fandom, gotovo i nema videa na Jutjubu koji nema negatvinih komentara na Dizni, ‘Poslednje Džedaje’ i naravno poziv na povratak Džordža Lukasa iako su ga ti isti ‘fanovi’ do pre par godina najstrašnije pljuvali. Sve u svemu nadam se najboljem, a za nedelju dana, videćemo da li će ‘Solo’ biti zadovoljavajući.

Marin:

Već pre gledanja filma, utisci su mi podeljeni. Film mi deluje interesantno i neinteresantno u isto vreme, tačnije trejleri, kojima nisam naročito zadovoljan. Ne sviđa mi se muzika i ne sviđa mi se sam stil trejlera, nisam ni imao osećaj da gledam trejlere za Star Wars film, ali mi likovi deluju zanimljivo, samo što je i za takve utiske još rano. Alden mi ne deluje obećavajuće u ulozi Hana, ali tu obavezno treba uzeti u obzir činjenicu da je verovatno pod velikim pritiskom jer, rekao bih, Han Solo ipak može biti samo jedan. Sa druge strane, mislim da će Donald Glaver nadmašiti očekivanja u ulozi Landa, čak iako su ona postala abnormalno visoka u ovim nedeljama pred premijeru. Sve u svemu, ne treba ni zaboraviti da je ipak u pitanju film koji, rekao bih, nije bio očekivan korak, pogotovo s obzirom na to koliko ljudi želi ‘Kenobi’ film. Pesimističan sam povodom problema oko odabira reditelja filma, ali sam istovremeno optimističan jer je Rogue One, moj omiljeni Star Wars film, takođe bio potpuno neočekivan korak za franšizu, a ipak je pokupio većinski veoma pozitivne kritike.

Midhat:

Najbolji komentar trenutne situacije u kompletnom Star Wars univerzumu (iza i ispred filmskih kamera) za mene je svojevremeno dao glumac i komičar Patton Oswalt u jednom od svojih nastupa uživo gdje je naglas rekao sve ono što mi mislimo odavno. Skraćena verzija njegovog monologa ide ovako (a toplo savjetujem da ga preslušate cijelosti):

Kada je u pitanju hipotetičko putovanje kroz vrijeme, svi imaju lične fantazije o tome šta bi voljeli uraditi, u koji prošli vremenski period otići i sa kojom poznatom ličnošću imati interakciju. Neki bi spriječili Kenedijevu asasinaciju, neko bi uklonio Hitlera iz historije…ja bih se vratio u 1996. godinu i ubio George Lucasa lopatom u glavu. Već vidim kako bi izgledao naš razgovor; prvo bi mu prišao i objasnio kako sam najveći obožavatelj cijelog njegovog Star Wars opusa i kako mu želim čestitati na uspjehu i zahvaliti se na predivnim slikama svoje mladosti. Evo kako bi izgledao naš razgovor:
-‘Voliš Star Wars, momčino? Voliš li Darth Vadera?’
-‘OBOŽAVAM GA! Sve sa plaštom i maskom i cool crvenim lightsaberom!’
-‘E, pa onda će te obradovati kada saznaš da upravo radim na seriji prequela!
-‘Odlično! Znači vidjećemo Anakina kao mladog Jedi viteza, onako zeznutog i moćnog?’
-‘Ne, biće dječak od devet godina.’
-‘Aha… Hoće li biti barem zeznuto dijete, nešto kao Damien iz Omena?’
-‘Ne. Biće obično dijete koje ode od svoje mame i bude tužan.’
-‘Aha…’
-‘A, voliš li Bobu Fetta?’
-‘Naravno da ga volim! Onako kao svemirski desperados, sa moćnim šljemom i raketama i kojekakvim gadgetima…’
-‘E,pa u drugom fimu se pojavljuje i on!’
-‘Odlično, jedva čekam kako je bio zeznut u mladosti, kako je lovio kojekakve kriminalce po galaksiji i kako…’
-‘Neće biti ništa od toga. U drugom filmu on je dječak od deset godina koji ne radi ništa i onda mu ubiju tatu pa bude tužan.’
-‘…’
-‘Šta je, ne zvuči ti to baš interesantno?’
-‘Iskreno, George, i nije baš interesantno. Štaviše, poprilično je dosadno i besmisleno…’
-‘A u trećem filmu znaš šta se pojavljuje? Zvijezda Smrti!’
-‘Hej super! Pravo mi se sviđa ideja…stani malo! Šta tačno radi Zvijezda Smrti u filmu, majke ti?’
-‘Apsolutno ništa. Pojavi se na samom kraju filma, onako nikakva i nezavršena a Darth Vader i Imperator samo stoje i gledaju kroz prozor kako je grade.’
-‘…’
-‘Izgledaš tužan, momčino?’
-‘Iskreno, jesam tužan. Sve što si mi ispričao zvuči bezveze i dosadno.’
-‘Oprosti, momčino. Da ti se barem malo iskupim, jesi li za jednu veliku porciju sladoleda?’
-‘Pa, iskreno jedna ogromna zdjela sladoleda bi mi jako prijala upravo sada…’
-‘Eh, u tom slučaju, evo ti ogromna vreća kuhinjske soli!’
-‘Zašto mi daješ kuhinjsku sol, zdravlja ti?’
-‘Pa, kada kuhinjsku sol iskombinuješ sa mlijekom, šećerom, voćem…’
-‘NE INTERESUJE ME KAKO NASTAJU STVARI KOJE VOLIM! OBEĆAO SI MI STVAR KOJU VOLIM I DAJ MI JE! NIKOGA NE INTERESUJU ODAKLE DOLAZE I KAKO NASTAJU STVARI KOJE VOLIMO! PRESTANI DEKONSTRUISATI STVARI KOJE SU VEĆ TOLIKO SIMLIFICIRANE I JASNE I DAJ NAM GOTOV PROIZVOD!’

Duboko unutra, nikoga ne interesuje tačno kako je Han Solo postao ono što jeste. Njegov lik u startu ima dovoljnu količinu zdrave misterije da smo svi iz kina izašli sa vlastitim hipotezama i imaginarnim historijama, a to je ono što nam je svima Star Wars utjeralo duboko pod kožu; mogućnost da u svojim glavama nastavimo priču koja je samo natuknuta u izvornom materijalu. Svima vam garantujem da, bez obzira šta vidite na filmskom platnu, to se neće moći ni izbliza porediti sa svim onim fantazijama iz djetinjstva koje ste pažljivo konstruisali igrajući se sa akcionim figuricama i crtajući Millenium Falcon na koricama sveske za hemiju. Ovaj film će nama starim fanovima Star Warsa neminovno lik Han Soloa učiniti banalnim, a novim generacijama – neinteresantnim. Ona stara narodna da nipošto ne smiješ saznati kako se pravi sudžuk ako ga voliš jesti, niti saznati kakav je kao mladić bio tvoj djed ako ga misliš nastaviti poštovati je krajnje istinita i kada je u pitanju pop-kulturalni fenomen poput Star Warsa.

Sjećam se vremena kada je mjerilo sreće u mom životu bila nova novcata ‘The Art of…’ knjiga bilo kojeg Star Wars filma/serije/video igre; prepuna skica, ilustracija, koncepata i naglasnih razmišljanja gomile genijalaca. Knjiga ‘The Art of The Last Jedi’ je prva iz tog serijala koju nisam kupio niti me interesuje, a znam da 100% derivativnih besmislica kojih će ‘Solo’ bit prepun me također neće natjerati da oslobodim mjesto na polici.

Miloš:

Voleo bih da Solo bude u nešto mračnijem tonu poput Rogue One ali plašim se da će Dizni ići više kid friendly tonom. Mislim da će Erenrajkovo tumačenje lika Hana Sola zauvek ostati u senci Harisona Forda. Ipak, biće zanimljivo videti kako će Dizni prikazati trenutak kada su se Han i Čubaka upoznali kao i kako je tačno Han osvojio Milenijumskog sokola od Landa. Iskreno se nadam da u ovom filmu neće biti likova poput Rouz u Poslednjim džedajima i da ovo neće biti pokušaj Diznija da pretvori Hanove avanture iz mladosti u neku svoju bajku za najmlađe. Najviše me zanima da li ćemo imati priliku da vidimo neka poznata lica poput Obi-Vana, Bobe Feta, Sidijusa i naravno Dart Vejdera!

Sava:

Iako mi se ideja ovih pojedinačnih filmova o određenim likovima i dešavanjima iz Star Wars univerzuma sviða, ova tematika mi nije bila toliko interesantna inicijalno. Meðutim, svakako sam planirao da ga pogledam, a kako je hype kretao i meni se sviđalo sve oko samog filma. Mislim da će biti dobar film, koji će držati pažnju i biti dosledni član Star Wars franšize! Očekujem neke nove brodove, iako me smara novi/stari Milenijumski Soko, prema trejlerima mi deluje da će biti epskih dogfight scena! Sve u svemu pridružujem se hype-u!

Vladimir Jakšić:

Suštinski problem koji ja imam sa ovim filmom je taj što je on istovremeno i prednastavak (prequel, jelte) i priča o poreklu (origin story, jelte). Takvi filmovi se prave po kalupu, napetosti nema i likovi moraju da završe u unapred zacrtanoj tačci. Neizmerno me boli to što je Lucasfilm obrisao čitav, masivan kontinuitet koji je prepun sjajnih priča kako bi, po njihovim rečima, tvorcima budućih dela bila obezbeđena ‘maksimalna kreativna sloboda’ i  onda krenu da prave najnekreativniji tip filmova ikad. Takođe, kada pravite priču o poreklu planetarno popularnog lika kakav je Han Solo, neizbežno je da će da dođe do demistifikacije. ‘Kessel run’ , sudbonosna partija sabaka u kojoj je Han osvojio Sokola i sve ostale stvari koje su živele ušuškane u našoj mašti će sada postati samo par scena iz nekog spin-off filma i one naravno ne mogu ispuniti očekivanja, pogotovo ako su ona stara preko 40 godina.

Uprkos svemu, filmu ću dati šansu. Pružiću mu priliku da me zabavi sa par zabavnih fora, pokojom lepom akcionom scenom i da mi izmami smešak kada prepoznam neke vešto skrivene ‘easter egg-ove’ – to je, efektivno, sve što očekujem od njega. Solo, sasvim izvesno, neće biti najbolji Star Wars film ikad i to je u redu. I ranije je bilo loših Star Wars filmova čije sam delove vremenom zavoleo.   

Vladimir Sumina:

Iskreno, ne znam šta tačno da očekujem od ovog filma. Sve što znamo o Han Solou (iz originalne trilogije): njegovo prijateljstvo sa Čubakom, kako je osvojio Milenijumskog Sokola, famozni Kessel Run – sve te stvari moraju na ovaj ili onaj način biti deo novog filma, zato što sem toga ne postoji praktično ništa drugo što znamo o njemu (ne računajući suplementalni materijal poput knjiga, koje velika većina publike sigurno nije čitala).

Drugi veliki problem je što je ovo prequel, i što unapred znamo da će Han, Lando i Čubaka sigurno preživeti, što film dodatno lišava napetosti. Poput Rogue One, sa tom razlikom što je jedina stvar koju smo tamo zasigurno znali je da će planovi za Zvezdu Smrti nekako dospeti do Pobunjenika.

Sudeći po mlakim reakcijama, ovo je film koji (sem studijskih glavešina) u principu retko ko zaista želi, tako da čak i najstrastveniji fanovi franšize nemaju previše nade u njegov kvalitet i uspeh.

Da li je to zaista tako, videćemo u sledećih nekoliko dana.

Kakva su vaša očekivanja, čemu se najviše radujete, od čega strahujete i šta biste voleli da vidite u Solo: Star Wars priča, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o zasebnim Star Wars filmovima posetite našu sekciju posvećenu Anthology filmovimai pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s