Ko je napravio Artua?

R2-D2 je svakako jedan od najomiljenijih likova Star Wars univerzuma (za razliku od Džar-Džar Binksa). Prisutan je u svim epizodama do sada, počev od originalne trilogije, preko prikvela, pa sve do nove trilogije koju je otpočeo Džej Džej Abrams. On je mali astromehaničarski droid koji je osvojio srca gledalaca širom planete. Krajnje je hrabar i odan a ima i izuzetan smisao za humor (iako ne možemo da ga razumemo, bar za sada…). Spasao je živote naših junaka nebrojeno puta i u mnogim bitkama dao značajan doprinos pobedama Anakina i Obi-Vana, a kasnije i Luka Skajvokera. Prosto je nemoguće zamisliti Star Wars film bez njega. Ali odakle potiče R2-D2 i ko ga je napravio? Prilično je jasno da je on mnogo više od običnog astro droida…

R2-D2 se prvi put (hronološki) pojavljuje u Epizodi I, kao astromek droid na brodu kraljice Amidale. Sa njim su još par droida koji ni izbliza nisu tako pametni i snalažljivi kao on, pa bivaju zbrisani tokom neprijateljskog napada, dok R2-D2 prvi (ali ne i poslednji) put spašava naše junake i polako započinje svoj put ka jednom od najomiljenijih protagonista Star Wars filmova.

Što se njegovog porekla tiče, prema knjizi Star Wars Rebels: Head to Head koju je napisao Pablo Hidalgo,  R2-D2 kao i mnoge druge astro droide napravila je kompanija „Industrial Automaton“ sa planete Nubije. On je postavljen na brod kraljice Amidale kao droid za održavanje od strane kraljevskih inženjera. Kraljevski inženjeri su bili naročito poznati po modifikacijama i unapređenjima koje su vršili na R2 droidima. To je najverovatnije bio slučaj i sa R2-D2. Zahvaljujući tim unapređenjima uvek je bio spreman da pomogne našim junacima u svakoj situaciji u kojoj bi se zatekli. Takođe memorija R2-D2 nikad nije brisana  kao što je bio slučaj sa drugim droidima.

Iskreno se nadam da ćemo R2-D2 i njegovo pištanje gledati i slušati i u novim filmovima i avanturama koje nam predstoje.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s