GLASINA: EA gubi licencu za izradu Star Wars video igara!

Ah, Star Wars: Battlefront II… Igram je još od bete, imam oko 180 sati igranja i mislim da je ovo zapravo jedna veoma dobra igra. Vizuelno je prelepa i igračima pruža osećaj prave borbe u epskim bitkama Star Wars sage, sistem klasa je jednosatavan ali raznovrsan, a Starfighter Assault mod je toliko dobar da bi skoro mogao da bude zasebna igra. DICE je napravio igru koja je i više nego dostojna toga da nosi reč „Battlefront“ u svom naslovu.

DICE je napravio igru, ali EA je taj koji je pokušao da zaradi na njoj i to na vrlo bezobrazan način. Nasilno uvođenje „loot crateova“ je stvar koja je pokopala Battlefront II. Sam sistem u kom igrači mogu da potroše prave pare i za njih kupe kutije u kojima na sreću mogu dobiti razne stvari za mene, lično, nije problem dokle god su te stvari kozmetičke (skinovi, emoteovi, itd.). Međutim, problem kod Battlefronta II je bio taj što je sistem „loot crateova“ bio direktno povezan sa progresijom igrača i njihovim učinkom u igri. Oni koji bi za prave pare uzimali „crateove“ bi imali jače sposobnosti i time bili opasniji i jači u igri.

Ovakav sistem, što je bilo i za očekivati, nije baš najbolje primljen od strane igrača (da se blago izrazim). Lično, mislim da su ljudi poprilično frustrirani ovakvim P2W sistemima i da se samo čitava stvar prelomila na Battlefrontu. Koliko je ova situacija naštetila EA-u govori i podatak po kom je prodaja Battlefronta II za milion kopija manja od očekivane. Deonice EA-a na berzi su pale za preko milijardu dolara, a kao šlag na tortu stiže vest da se Super Mario Odyssey prodao u više primeraka od Battlefronta II. Ovo je još bolnija informacija imajući u vidu da je Odyssey izašao isključivo za Nintendo Switch, dok je Battlefront II izašao za PC, PS4 i Xbox One!

Svi ovi neuspesi EA-a naravno nisu promakli Lucasfilmu. Naime, kako javlja Cinelinx, rukovodstvo Lucasfilma nikako nije zadovoljno kako EA upravlja njihovom intelektualnom svojinom, te su počeli da traže druge opcije. Prema Cinelinxu, Lucasfilm je ušao u rane pregovore sa kompanijama Ubisoft i Activision oko preuzimanja licence za izradu Star Wars video igara!

E sad, poznato je da EA-eva licenca traje (barem) sve do 2023. godine, te se postavlja pitanje kako će je Lucasfilm dati nekom trećem? Pa, kako kaže Cinelinx, u ugovoru između Lucasfilma i EA-a navodno postoji klauzula koja kaže da ukoliko EA ne ostvari određenu zaradu na godišnjem nivou, Lucasfilm ima pravo da oduzme licencu.

To bi bilo to. Na žalost nema više informacija o ovoj temi.

Da li ste vi zadovoljni kako EA upravlja Star Wars sadržajima i šta mislite ko bi i zašto trebao da preuzme licencu, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o Battlefrontu II posetite našu sekciju posvećenu Star Wars igrama i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s