Zašto Obi-Van nije ranije trenirao Luka?

Obi-Van Kenobi je bio jedan od najcenjenijih džedaja. Uprkos ograničenom potencijalu u Sili, rigoroznim treningom i meditacijom je podigao svoje moći na zavidan nivo. Bio je heroj Ratova Klonova, izuzetno talentnovan general čije su se taktike dosta zasnivale na obmanjivanju protivnika. Vrlo mudar, smiren i uvek spreman da stvari pogleda sa više određenih tački gledišta. Kao takav bio je i član džedajskog veća što je izuzetna čast i priznanje.

Nakon pada Republike Obi-Van se godinama krio na Tatuinu i izdaleka pazio na Luka. Ipak postavlja se pitanje zašto nije ranije započeo sa Lukovom obukom i tako stvorio najmoćnijeg džedaja u galaksiji mnogo pre nama svima dobro znanih događaja?

Pa to je najviše bilo zbog protivljenja Lukovog strica Ovena. Oven je mrzeo Obi-Vana zbog tog što je baš on trenirao Anakina. Smatrao je da ako trenira i Luka da će i dečak doživeti istu, pa možda čak i goru sudbinu od svog oca. Oven je čak i otišao do Obi-Vanove kuće na Tatuinu da mu zapreti da ne trenira Luka, kao i da svali na njega krivicu za Anakinovu sudbinu. Ovo je sve opisano u Marvelovim izdanjima Star Wars broj 7 i 15.

Obi-Van je najviše zbog toga čekao određeno vreme i započeo Lukovu obuku u trenutku kada je ovaj imao 19 godina. 19 godina se Obi-Van skrivao na Tatuinu, motrio na Luka, čuvao ga od opasnosti i strpljivo čekao trenutak kada će ga uvesti u svet džedaja, umesto da se suprotstavi Ovenu i na silu započne dečakovu obuku dosta ranije. S određene tačke gledišta bila je to i više nego mudra odluka, zar ne?

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s