Tag & Bink Were Here

Šta ako bih vam rekao da je sve što znate o znate o Ratovima zvezda malo komplikovanije nego što izgleda i da su putevi Sile čudniji nego što ste sanjali. Svaki događaj koji se dogodio u prvih šest epizoda, ma kako čudan i nelogičan bio, ima svoj smisao i vođen je od strane dvojce nevidljivih lutkara koji su vam sve vreme pred očima (ili skoro pred njima).

Imena te dvojice gospodara iz senke su Tag Grinli i Bink Outana. Ako vam ta imena ništa ne znače to je zbog toga što niste čitali Tag & Bink were here, jednan od stipova iz vremena dok je Dark Horse posedovao prava na njihovo izdavanje. Njegov autor je Kevin Rubio, tvorac kratke parodije Troops koja se bavi doživljajima stormtrupera na Tatuinu.

Inspirisana romanom Toma Stoparda Rosencrantz and Guildenstern Are Dead, priča prati doživljaje dvojice pobunjeničkih vojnika koji na neki način uspevaju da se upetljaju u pozadinu svakog važnijeg događaja u Ratovima zvezda. Od posade na brodu princeze Leje do prestolne dvorane na Zvezdi smti pa i dalje u prikvele.

Priča započinje imperijalnim napadom na brod Princeze Leje. Naša dva junaka procenjuju šanse i odlučuju da borba nije isplativa da bi nekoliko momenta kasnije zbog C3PO-a bili zarobljeni. Ipak sreća im se ubzo osmehnula i uspevaju da se preobuku u stormtrupere. Prepričavanje ostatka njihovih doživljaja bilo bi preprilčavanje radnje filmova pa ću se suzdržati od toga.

Pisano u vedrom duhu, u nastojanju da zabavi čitaoca, čudićete se prosto gde su sve bili. Ono čime se ovaj serijal odlikuje jeste meta humor i gomila kamea koji će vam sigurno izmamiti osmeh na lice. U poslednjem delu koji se bavi prikvelima ovo naručito dolazi do izražaja.

Crtež nije za desetku, ali je Lukas Marangon obavio solidan posao ne trudeći se da postigne relističnost zadržavajući neku luckost u svome crtežu doprinoseći otkačenom humoru radnje. Ipak daleko od toga da nije proveo mnogo vremena na individualne panele pošto neke izgledaju kao da su preslikane sa ekrana.

Strip zahteva više čitanja i prelistavanja da biste svaku šalu i kameo zapazili. Autori su veliki ljubitelji i poznavaoci filmova pa nije na odmet da ih ponovo odgledate dok čitate.

Ratovi zvezda jesu jedna od najboljih priča ikada ispičanih, ali to ne znači da ne možemo da se malo našalimo na njen račun bez malicioznih namera. Zabavite se i ne zaboravite da ove nezgode nikada nisu bile kanon, ali nećete odoleti da se zapitate: A šta ako jesu samo ni Lukas to nije znao?

NAPOMENA UREDNIKA: Iako je Marvel na naslovnicu ovog stripa nalepio „Legends“ baner, strip Tag & Bink ne pripada Legends kontinuitetu! Jednostavno, Marvel lepi ovaj baner na naslovnice svih Star Wars stripova koji su izašli do januara 2015.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s