Sve što znamo o Mandalorianskim ratovima u novom canonu

Još prije nego je smo po prvi puta vidjeli Boba Fetta na filmskim platnima, George Lucas je imao ideju o Mandalorianskim superkomandosima koji bi po zapovjedi Darth Vadera morali pronaći Millenium Falcona i sve njegove putnike u nastavku originalnih Ratova Zvijezda.

Iako ta ideja nije zaživjela, njihova pojava u stripovima, crtićima i knjigama starog kanona dovela ih je do jedne on najpoznatijih frakcija u Ratovima Zvijezda. Njihova velika popularnost je natjerala Georga Lucasa da ih uvede u drugu sezonu Ratova Klonova da bi na kraju njihova priča postala sastavni dio te serije.

Kroz čitavu njihovu povijest se ističe jedan veliki događaj, a to su Mandalorianski Ratovi koji su se vodili nekih četiri tisuće godina prije Nove Nade, kada su Sithovi izmanipulirali Ultimativnog Mandalora i nagovorili ga da napadne Republiku koja je tada bila poprilično oslabljena. Mandalor je počeo zauzimati planete u vanjskom pojasu, te se je sve više približavao Republici. Smjer rata se je preokrenuo kada se je grupa Jedija pridružila ratu usprkos protivljenju Reda Jedija. Jedije je vodio Revan te je u konačnoj bitci na planetu Malachor 5 u borbi porazio Ultimativnog Mandalora te priveo rat kraju. Ali sve ovo je bilo ispričano u starom kanonu.

Iako se netko možda sjeća poneke izjave o Mandalorianskim ratovima iz epizoda Rebelsa ili The Clone Warsa, po prvi puta smo mogli vidjeti prikaz Mandalorianskih ratova u petoj sezoni The Clone Warsa u epizodi The Lawless gdje se može vidjeli mural koji prikazuje borbu između Jedija i Mandalorianaca, ali smo o sukobu također mogli čitati u zadnjoj knjizi trilogije Aftermath, kada je admiral Ackbar spomenuo pobjedu Republike protiv Mandalora usprkos malim izgledima.

Iako je do sada Legends kontinuitet izrazito detaljno opisao sve velike događaje u kojima su sudjelovali Mandalorianci, to nije slučaj u novom kanonu gdje se na temelju nekoliko kratkih opisa mora složiti dio njihove povijest.

Mandalorianci su bili ratničko društvo koje je tjekom tisuća godina bilo u velikom broju ratova i osvajačkih pohoda. Na temelju kanonskih informacija koje imamo možemo reći da su se u prošlosti Mandalorianci i Jediji sukobili u više navrata, te su Mandalorianci nakon toga počeli kreirati oklupe i orućje kako bi se što uspješnije mogli nositi u borbi sa Jedijima.

Tar Visla je bio prvi Mandalorianac koji je bio Jedij te je konstruirao specifičanu crnu svjetlosnu sablju koja je nakon njegove smrti ponovno završila u rukama Mandalorianaca kada su upali u hram Jedija tijekom rata u Staroj Republici te ju povratili.

Posljednji sukobu kojem su sudjelovali Mandalorianci i Jediji se je odvio na površini Mandalora nakon čega je ona postala potpuno nenastanjiva, nakon što su Jediji izazvali kataklizmički napad.

Nedugo prije filmova prequel trilogije, na Mandaloru se vodio rat između onih Mandalorianaca koji su htjeli da nastave da žive po ratničkoj tradiciji i onih Mandaloriana koji su htjeli da uspostave pacifističku vlast. Rat je završen tako što su pobjedili pacifisti koje je vodila Satine Kryze.

To je sve što nam je Disney do sada servirao od jedne od najpoznatijih frakcija u Ratovima Zvijezda. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti dobiti puno više sadržaja koji utjelovljuju Mandaloriane, a možda i poneki film.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s