New Jedi Order: Vector Prime – R.A. Salvatore

Kežual Star Wars fanovi, koji su pogledali samo filmove, su mislili da je sa uništenjem druge Zvezde smrti Imperija totalno poražena i da su naši junaci živeli srećno do kraja života. Naravno, mi hardkor fanovi znamo drugačije. Naime Galaktički građanski rat je trajao još dvadeset godina. Videli smo kako se mlada Nova Republika bori sa raznim mofovima koji su preostali, sa crvenookim admiralom pa sve do klonova samog Imperatora Palpatina! Većina tih priča su bile kvalitetne, ali Imperija je već polako postala dosta istrošena u smislu vojne pretnje, kao i u smisliu glavnog protivnika. Fanovi su tražili nešto novo, nešto što još nisu videli, a to su i dobili u knjizi Vector Prime. Ne samo što je ova knjiga početak ere „Novog reda Džedaja“ koja je mračnijeg tona, nego nam je predstavljen i novi neprijatelja u formi Južan Vong vanzemaljaca. Da li su ispunjena očekivanja fanova, saznajmo.

Krenućemo prvo od same radnje. Dakle, ona se dešava čak dvadeset i pet godina nakon bitke na Endoru. Luk Skajvoker konačno konsoliduje Novi red Džedaja, trenira decu Hana i Leje. Nova Republika zapada u sličnu situaciju kao i Stara Republika. Korupcija raste, kao i bezobzironst senatora na probleme koji su pretnja po stabilnost ove još uvek mlade galaktičke vlade, a sve dok se na krajevima galaksije javlja pretnja  za koju se još i pokojni Imperator pripremao.

Priča je sama po sebi jako dobar uvod u rat koji će pokrivati devetnaest knjiga i nekoliko e-novela. Iako počinje sporo, na sredini se dešava prvi momenat šoka, koji će biti kasnije sinonim za mračniji ton cele ove ere, dok je kraj standardna epska, svemirska bitka.

Što se tiče likova, originalna družina je tu, kao i fan favoriti iz ranijih „Legends“ priča, doduše sada su već u svojim poznijim godinama. Najveću pažnju su mi privukla Lejina i Hanova deca: Džejna, Džejsen i Anakin Solo od kojih mi se najviše svidela Džejna (koja je očigledna inspiracija za Rej, mada mislim da je bar za sada Džejna bolje napisan lik). Džejsen i Anakin su takođe zanimljivi na svoj način.

Najveća senzacija ove knjige su sami Južan Vongovi. Šta su zaista oni? Vongovi su ekstragalaktička, ratnička rasa koja ima nameru da osvaji našu voljenu daleku, daleku galaksiju. To možda na prvi pogled izgleda pomalo generično, ali Vongovi su sve samo ne generični. Oni uopšte ne koriste tehnologiju, oni to smatraju za jeres – njihovo oružje, oklopi pa čak i brodovi su ustvari živi organizimi.

8-10

Kao ratnička rasa, Južan Vongovi poštuju kult ratnika i redovno se samopovređuju i tetoviraju da bi iskazali svoj status u društvu, međutim ono što ih odvaja od ostalih Star Wars antogonista je to što se oni ne mogu osetiti u Sili i ona na njih nema uticaj.

Sve u svemu, Vongovi, kao i cela New Jedi Order era su dosta polarizovano prihvaćeni od strane fanova, čak više negativno nego pozitivno. Kritikovan je mračniji ton same ere, neke knjige su bile lošije, neke bolje, a najoštrijoj kritici su bili izloženi Južan Vongovi, što je dosta kontradiktorno jer su upravo fanovi hteli novog protivnika, a rekao bih da su oni jedna od najoriginalnijih tvorevina „Legends“ kontiuiteta.

Ako ste fan Star Warsa i ako vam je već muka od klasičnog konflikta između Imperije i Pobunjenika, a i želite malo mračniji priče u odnosu na druge, kao i da vidite malo starije verzije originalnih junaka kao i neke nove likove, onda vam definitivno preporučujem Vector Prime i New Jedi Order eru.

One Comment Add yours

 1. Aleksa kaže:

  Iako dugo pratim vas sajt, ovo je prvi put da se javljam. Najpre zelim da vam se zahvalim sto ste priblizili i uopste doveli Star Wars na Balkan. Nakon ovog sajta, mislim da se broj nas, fanova, dosta povecao.
  Sto se tice recenzije, svaka cast. „New Jedi Order“ serijal je nesto za ciju sam receziju dugo cekao i zaista sam zeleo sta se zapravo dogodilo sa galaksijom nakon Galaktickog Gradjansko Rata.
  Jos jednom, svaka cast i samo napred, jedva cekam recenziju „Dark Tide“ duologije.
  HoloNet Serbia rocks!

  Liked by 2 people

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s