Da li je Poslednji Džedaj zapravo poslednji film o Džedajima?

Šta zapravo sve ovo treba da znači? Jezikom koji je bliži ovoj galaksiji nego onoj dalekoj Sitovi i Džedaji su dve religije, odnosno dva načina za tumačenje Boga, odnosno u našem slučaju Sile. To što su ta dva načina nama najpoznatija, ne znači da su i dva jedina načina. U Buđenju Sile smo mogli da vidimo/naslutimo da vrhovni vođa Snouk i Kajlo Ren praktikuju Tamnu stranu Sile ali nisu Sitovi. Na neki način smo se već rastali od Gospodara Sita (što ne znači da se oni jednom u budućnosti neće ponovo pojaviti). Postavlja se pitanje da li ćemo se u Poslednjem Džedaju oprostiti od Džedaja?

U Odmetniku-1 smo imali priliku da vidimo grupe koje poštuju Silu ali nisu Džedaji. Takođe u Rebelsima tu je Bendu koji takođe prkosi kako Sitskoj, tako i Džedajskoj dogmi. Sitovi i Džedaji su dva polarizovana kraja koja su u konstantnim sukobima i izvor njihovog konflikta je upravo ta nepremostiva suprotnost, kao dva pola magneta. U Poslednjem Džedaju skoro sigurno je da će Luk trenirati Rej, ali, da li će nužno da je vodi putem Džedaja?!

Luk je pokušao da oformi novi Džedajski red međutim to se završilo kako se završilo, pa je on u periodu egzila sigurno imao dovoljno vremena da razmišlja o prednostima i nedostacima džedajske dogme. Ukoliko u naše razmišljanje uključimo i spekulacije koje kažu da će naredni filmovi da budu neka vrsta iskupljivanja Kajlo Rena, nije nemoguće da zamislimo da se on i Rej nađu negde na sredini.Ovo bi bio veliki pomak za Star Wars kao takav i on bi u suštini promenio koncept čitave filozofije i primakao je bliže realnosti. Kao što znamo ljudi nisu potpuno zli ili savršeno dobri i ovakva promena bi likove iz daleke galaksije učinila „ljudskijim“ i realnijim.

Kada pričamo o tim nekim novim načinima za tumačenje Sile, to može da bude bilo šta: može da bude neka verzija kao što je kod gray Džedaja ili nešto slično tome, ali isto tako može da bude nešto sasvim novo i drugačije, nešto potpuno neočekivano. Primera radi, pre nekoliko hiljada godina postojala je religija koja se zvala Madaizam i koja je isto propovedala dualitet, odnosno večnu borbu između dobra i zla i iz nje su se (po mišljenju mnogih izvora) kasnije razvile razne religije od nešto modernije adaptacije u vidu Zoroastroizma do današnjih Abrahamskih religija. Možda ćemo upravo tome svedočiti u novim epizodama, stvaranju i razvijanju novih religija i pogleda na Silu, na osnovu starih i nama dobro poznatih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s