Izveštaj sa X-Wing turnira na Games.CONu

U nedelju 27.11.2016. u okviru Games.CONa na Beogradskom Sajmu održan je turnir u X-Wingu u organizaciji Grenadier Gamesa iz Beograda.

Ukupno je učestovovalo 8 igrača iz Beograda, Kragujevca i Pančeva.

Tokom grupnog dela turnira, igrale su se 3 runde Švajcarskog sistema, što znači da se nakon svake završene runde za sledeću uparuju igrači sa sličnim brojem bodova i sličnim odnosom ubijenih/sačuvanih bodova. Inače za pobedu se dobija 1 bod, poraz 0 bodova, a u slučaju nerešenog rezultata (što je veoma retko), postoji pravilo „Finalnog salva“, gde se bacaju kockice za napad onih brodova koji su preostali na polju jednog igrača protiv drugog igrača. Takmičar koji ima više Hit i Critical Hit rezultata osvaja prevagu i pobeđuje u meču! Nakon grupnog dela, top 4 igrača su se uparivala za 2 polufinalna mesta po principu prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg, da bi se pobednici ovih mečeva sastali u finalu.

Što se tiče samog turnira na Games.CONu, viđene su raznolike liste i bile su zastupljene sve frakcije (Pobunjenici, Imperija i Ološ), s tim da je najviše bilo imperijalnih pilota, zatim ološa i na kraju samo jedan pobunjenički pilot.

Dve identične liste takozvane „Palp Defender“ liste, koje sadrže Lambda Class Shuttle u kojoj se nalazi Imperator Palpatin, kao i dva TIE Defendera sa TIE/x7 titlovima i to Pukovnik Vessery i Grofica Ryad, koji poprilično dobrom pokretljivošću i širokim spektrom akcija (koje mogu poslužiti za pozicioniranje, ali i modifikaciju napadačkih i odbrambenih kockica) predstavljaju enigmu za veliki broj protivničkih lista, pogotovo u kombinaciji sa Imperatorom Palpatinom (koji omogućava promenu jedne prijateljske kockice u bilo koji rezultat prilikom napada ili odbrane). Obe ove liste su se naše u polufinalnim mečevima, a jedna od njih je i prošla u finale.

Imperijalni igrači su izveli i dve liste takozvane „Imperial Aces“ koje sačinjavaju različiti asovi poput Inkvizitora u TIE Advanced Prototypeu, Darth Vadera u TIE Advanced-u, „Whisper“ u TIE Phantom-u i slično. Liste slične ovim dug period dominiraju X-Wing uiverzumom, jer Imperijalni Asovi imaju veliku pokretljivost, izbegavaju protivničke arkove za pucanje, a imaju i mnošto akcija. Ono što im je slabost, je da su dosta krhki, jer imaju slabe štitove i relativno slab trup.

Jedina pobunjenička lista je bila sastavljena od pilota koji se pojavljuju u filmu Buđenje Sile (The Force Awakens), a to su Rey u Milenijumskom sokolu, koja za kopilota ima Finna, kao i Po Dameron u svom karakterističnom T70 X-Wingu Black One i uz pomoć astromeka R2-D2. Ova lista se pokazala veoma dobrom zbog sinergije Rey i Finna, međutim u najvećem broju mečeva se pokazalo da Milenijumski soko ne može da izdrži kontinuiranu, fokusiranu paljbu od strane protivničkih brodova, dok Po Dameron ne predstavlja veliku pretlju u trenutku kada protivnici unište Milenijumskog sokola. Prednost ove liste je fokusiran napad sa 2 strane Rey iz Milenijumskog sokola, kao i Po Damerona iz T70 X-Winga. Slaba karika je svakako Milenijumski soko, koji kada biva uništen ostavlja Poa na milost i nemilost protivnika.

Ološ su predstavljale 3 liste od kojih je jedna bila u polufinalu, a druga na kraju i osvojila ovaj turnir. Lista koja dugo kruži X-Wing univerzumom, a to je lista sa dva Agresora kojima pilotiraju IG88-B i IG88-C, takozvani „Broboti“. Lista koja imaju neverovatnu moć za napad, kao i veliki broj sinergija između ova dva broda, te po koji ološki trik u rukavu, poput nenadanog zaustavljanja, specijalnog fokusiranja pod stresom i slično.

Druga lista je donekle nova, s obzirom da je veliki deo ove liste tek izašao u prodaju, a to su dva broda čuvenih Protektorata pod vođstvom Fenn Raua, dok uz njega leti Old Teroch. Ova dva broda sama predstavljaju nezaustavljivu silu kada pričamo o bliskoj borbi na daljini 1 – R1 (za one koji ne znaju, u X-Wingu postoje tri različite udaljenosti R1, R2 i R3. Kada se između dva broda vodi borba u R1, pilot/brod koji napada ima dodatnu kockicu za napad, jer se smatra da je napad precizniji kada je tako blizu, ako se bitka vodi u R3, pilot/brod koji se brani ima kockicu više za odbranu jer je napad na tolj daljini neprecizniji, te se lakše ože izbeći. u R2 nema bonusa ni za pilote koji napadaju ni za pilote koji se brane). Pored toga njima podršku pruža i Manaroo u Jumpmasteru 5000, koji konstatno snabdeva akcijama ova dva Protektora, ali i sam može naneti štetu u odsudnim trenucima.

Lista koja je na kraju i pobedila je bila sačinjena od 2 Y-Winga (koje je Ološ preuzeo i opremio za sopstveno korišćenje) sa Twin Laser Turetom (TLT-om), kao i 2 HWK-290 koji su pored TLT-a imali i Zuckussa i Dengara kao kopilote, koji su omogućavali manipulaciju kockicama za odbranu i napad i time doprinosili uspešnosti napada ovih brodova. Još se naziva „4TLTs“ ili „Spam lista“. Ova lista je efikasna iz prostog razloga jer pruža konstantnu štetu brodovima koje napada, najčešće ovi brodovi lete u formaciji, te mogu da fokusiraju paljbu na jedan brod i da ga unište, skoro u jednom potezu. Negativno je samo što u R1 imaju takozvanu krofnu, s obzirom da im TLT omogućava paljbu samo u R2 i R3, te ukoliko protivnik može da se nađe u R1 od sto većeg broja brodova sa TLT-om, ima šanse da nanese veliku štetu, a da ne primi paljbu od protivnika, sem toga, mali broj kockica za odbranu predstavlja zamenu za veliki broj štitova i trupa.

Na kraju grupne faze poredak je izgledao ovako:

  1. Aleksandar Stojadinov (Fenn Rau, Old Teroch, Manaroo)
  2. Sava Veselinović (Ryad, Vessery, Palp Shuttle)
  3. Miloš Milojević (4TLT-a)
  4. Jagoš Uskoković (Ryad, Vessery, Palp Shuttle)
  5. Đole Stojšić
  6. Aleksandar i Lenka Milosavljević
  7. Dejan Orlić
  8. Miloš Nikolić

U finale su prošli Jagoš Uskoković i Miloš Milojević, gde je pobedu odneo Milojević.

Na kraju, ovaj turnir je bio interesantnan, pokazao je da neke liste mogu biti kompetativne poput Fenn+Old Teroch+Manaroo, ali i da neke stare liste poput 4TLT-a još uvek mogu zadati dobar udarac, pa čak i osvojiti turnir. Nažalost, turniru bi svakako doprineo veći broj učesnika, čemu se nadamo na sledećem turniru!

Atmosfera je bila skoro perfektna, „Fly Casual“ pravilo je i ovog puta bilo na snazi, pojavili su se i novi piloti, te verujemo da će X-Wing u narednom periodu rasti još više!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s