Priča Nove nade

Svi mi znamo priču o Luku, Hanu i Lei i njihovim avanturama i borbama protiv Carstva. Međutim, mi vam donosimo jednu priču o dešavanjima još prije nego je itko čuo za Ratove zvijezda, za koju mnogi ni ne znaju. Prića koja prati koncipiranje ideje, pisanje skripti, snimanje, razne probleme tijekom produkcije pa i skoro otkazivanje tog filma.

Još od najranijih dana George Lucas je bio zaljubljenk u filmove i u način stvaranje filma. Odrastavši na stripovima i knjigama smještenima među zvijezde Lucas je shvatio šta želi raditi. Nakon što je završio školovanje odlučio je otići ostvariti svoj san te je pronašao savršenu školu za to.

George Lucas je počeo pohađati školu filma na Univerzitetu Južna Kalifornija, gdee su od prvih dana njegovi profesori primjetili njegov izrazito zanimljiv pogled na filmove i načn stvaranja filmova. Njegov Profesor Irvin Kishner, koji će kasnije biti redatelj Epizode V, je vodio mnogo razgovora sa Lucasom  te su međusobno dijelili ideje.

Njegov prvi kratki film THX 1138 4EB mu je donio pozornost profesora te je pokazao da može napraviti kvalitetan film za minimalne resurse. Film je bio izrazito hvaljen za tehničke vještine, maštu i priču.

Nakon što je maturirao sa svojim prijateljem Francis Ford Copolom otvorio je studio American Zoetrope. Još od svojih početaka Lucas je želio biti nezavisan od Hollywooda kako bi imao potpunu slobodu u stvaranju priče za film.

Njegov prvi dugometražni film bio je također njegov film iz studentskih dana THX 1138, gdje je glavnu ulogu utjelovio Robert Duvall. Dioničari u Warner Brothersu nisu bili zadovoljni za završnim proizvodom te su zahtijevali 300.000 $ od Copole koje je studio uložio. Nakon tog događaja American Zoetrope je prekinuo sa radnjom te je kompanija zatvorena.

Ubrzo nakon toga Lucas je otvorio svoju kompaniju Lucasfilm Limited te je za svoj prvi film izabrao tinejđersku komediju American Graffiti. Iako je također imao problema kod dioničara, film je bio izrazito uspješan kritički i financijski. Tijekom produkcije filma Lucas je po prvi puta počeo razmišljati o Ratovima zvijezda. Cilj mu je bio napraviti svemirsku operu u obliku Flash Gordona ili Buck Rogersa.

Nakon što je završio sa American Graffiti, Lucas se okrenuo stvaranju onoga što će postati Ratovi zvijezda. Počeo je istraživati različite kulture te čitati znanstveno fantastične knjige te je naišao na knjigu Hero With a Thousand Faces od Joseph Cambela. U knjizi se opisuju razne kulture te pokušaj pronalaska onoga što ih sve povezuje. Unutar knjige je opisano ono što mi danas znamo kao „putovanje junaka“.

Osnovni koncept „putovanja junaka“ je da imamo mladu osobu sa kojom se gledatelj poistovjećuje, te ona započinje putovanje. Tu je i mudar čarobnjak koji savjetuje junaka te mu pomaže u njegovom putovanju, te mlada princeza koju junak mora spasiti.

Do 1973. godine Lucas je dovršio sinopsis od 14 stranica. Lucas nije smatrao da će Ratovi Zvijezda doživjeti veliki uspjeh jer u to vrijeme znanstvena fantastika nije bila previše zastupljen u društvu i Hollywoodu. Filmovi poput Odiseje u Svemiru i Planeta Majmuna su jedni od rijetkih filmova koji su prešli prag od 10 miliona dolara na blagajnama.

Lucas je predstavio sinopsis pojedinim studijima. Universal, Disney i United Artist su odbili projekt, ali Alan Ladd mlađi iz Fox studija je prepoznao talent u Lucasu te je prihvatio projekt. Alan Ladd mlađi je bio fasciniran skriptom i njezinom tehničkom pozadinom. Lucas voli reći da je Ladd uložio novce u Lucasa, a ne u film.

Nakon odobravanja filma Lucas je počeo sa pisanjem skripte za ono što će postati Epizoda IV. Lucas je odmah postavio odnos između borbe dobra što su predstavljali pobunjenici i zla Carstva.

Darth Vader je bio glavni zlikovac još od prvih ideja. Tu su također bila i tri glavna lika: princeza Leia Organa, krijumčar Han Solo i Luke Starkiller. Luk će kroz svoje putovanje postati Jedi vitez te će vući svoju moć iz nevidljive energije koju zovemo Sila.

Skripta je prošla kroz velike promjene. Luke je bio 60 godišnji general, a Han zeleno čudovište. Kayber kristal je predstavljao svemirski sveti gral. Zbog veličine skripte Lucas ju je morao prepoloviti na tri dijela. Smatrao je da kada napravi prvi film da će nastaviti sa dva sljedeća, ako bude uspješan.

Kako bi dioničari odobrili projekt Lucas je zaposlio Ralph McQuarria kako bio napravio par slika kako bi studio vidio o čemu se radi i kako bi film trebao izgledati. Dioničari su bili izrazito zadovljni te su ubrzo odobrili projekt od 8 miliona dolara.

Lucas je također htio zaštititi druga dva filma koja je planirao napraviti. Kada su stvarali ugovor za film, Lucas nije želio više novaca, ali je htio pravo da napravio dva nastavka. Lucas je također dobio prava na marketing kao majice, igračke, postere.

Nakon odobrenja snimanja filma Lucas je morao pronaći kompaniju za specijalne efekte. U to vrijeme mnoge kompanije su raspuštale takve odjele. Zbog toga Lucas je morao osnovati vlastitu kompaniju imena Industrial Light and Magic.

Lucas je kupio napušteno skladište te je osoblje moralo krenuti od početka nabavljajući opremu koja im je trebala. Sami su morali smišljavati nove tehnologije i načine stvaranje specijalnih efekata jer takvi specijalni efekti nikada prije nisu prikazani. Lucas je zaposlio John Dykstra da nadgleda tim koji radi na specijalnim efektima koji će kasnije raditi na Battlestar Galactici.

U isto vrijeme kada se je  organiziralo osoblju unutar Industrail Light and Magic započela je izrada modela vozila, izvanzemaljaca i svega ostalog, a svi modeli rađeni su prema Ralph Mcquarrievim crtežima.

Potom je započeo sa traženjem glumaca. Lucas je želio mlade nepoznate glumce. Kurt Russell je bio na audiciji za Han Sola, dok je William Katt bio na audiciji za Luka Starkillera. Mark Hamill je tada ima 24 godine, te je iza sebe imao tek jedan film. Lucas je prepoznao u Hamillu mladog junaka koji će se pojaviti u filmu, iako je Hamill bio izrazito zbunjen sa skriptom.

Harrison Ford nije smio otići na audiciju jer je bio u Lucasovom prijašnjem filmu American Grafiti, a Lucas je želio potpuno nove glumce. Ford je bio doveden na audiciju kako bi čitao skriptu drugim glumcima.

Kroz ulogu Leie su prošle sve mlade glumice tog vremena u Hollywoodu. Cindy Williams, Teri Nunn, ali Lucasu se najviše svidjela Carrie Fisher.

Studio je bio izrazito nezadovoljan izborom glumaca jer su bili poprilično nepoznati. Čak ga je njegov prijatelj Francis Ford Copolla savjetovao da uzme poznatije glumce, ali Lucas je ostao čvrstog stava.

Za ulogu Obi Wana Lucas je želio uzeti poznatog i kvalitetnog glumca koji bi predstavljao mentora, a to je prepoznao u Alec Guinnessu koji je prije nekoliko godina osvojio Oskara za film Most na rijeci Kwai. Dovođenje Guinessa je trebalo donijeti stabilnost filmu.

Uloga Grand Moff Tarkina je pripala također izrazito popularnom glumcu Peter Cushingu, dok je Darth Vadera utjelovio bodybuilder David Prowse. Peter Mayhew je slučajno dobio ulogu Chewbacce kada ga je Lucas upoznao u bolnici u kojoj je radio.

Za ulogu R2-D2a Lucasu je trebala niska osoba. Prvo je htio uzeti djecu, ali R2 je bio podosta težak za upravljati te je uloga pripala Kenny Bakeru. Za ulogu C3PO-a Lucas je imao najmanje problema jer se je Anthony Daniels odmah prepoznao u ulozi.

U petom mjesecu 1976 započelo je snimanje te je prva postaja je bila Sjevernu Afrika. Tek su tada započeli problemi za produkciju Ratova zvijezda. Tunis je bio izrazito negostoljubiv te je osoblje moralo svakodnevno raditi na nepodnošljivim vrućinama.

Tijekom drugog dana desila se je najgora oluja u zadnjih pedeset godina, što je zaustavilo snimanje na dva tjedna, ali nevolje tu nisu stale. Film je imao velikih problema sa opremom i droidima koji su svakodnevno prestajali sa radom te nisu mogli funkcionirati na nestabilnoj površini.

Kroz pet tjedana Lucas je imao izrazito malo snimljenog materijala te su tada započele njegove brige. Drugi problem je bilo nepovjerenje osoblja jer velika večina nije imala povjerenja u film.

Drugi dio snimanja se odvijao u Engleskoj u studijima gdje je okolica bila nešto više podnošljiva. Tijekom snimanja Lucas je imao problema sa glavnim kamermanom koji nije dopuštao da se Lucas miješa u njegov posao te ga je morao otpustiti.

Nakon što je pregledao dobivene snimke Lucas je bio užasnut viđenim jer ništa nije izgledalo ispravno. Izrazito je bio nezadovoljan sa scenom u kantini jer lutke i maske nisu izgledale onako kako je on to zamislio.

Tijekom snimanja Lucas je izgubio glas pa je kroz cijelo snimanje imao dvije table sa riječima brže i intenzivnije.

Iako su problemi bili na setu bili ogromni, u Foxu je bilo još više nezadovoljnih ljudi. Dioničari su imali ozbiljne brige jer je film prekoraoćio vremenski rok te su se troškovi skoro udvostručili.

Lucas je dobo ultimatum da završi film za tjedan dana, jer će u drugom slučaju zaustaviti film. Zadnjih nekoliko dana snimanja je prošlo u veliko žurbi. Lucas je morao sa biciklom ići sa jednog seta na drugi kako bi što prije završili sa snimanjem.

Kako bi snimanje završilo u traženom roku morali su se podijeliti u tri jedinice gdje je treća jedinica snimala one najjednostavnije scene. Zbog prekoračenja rok film je pomakut sa božića 1976. na ljeto 1977.

Nakon završetka snimanja Lucas je pregledao snimljeni materijal te je bio izrazito nezadovoljan viđenim. Morao je otpustiti editora jer se nije slagao sa njegovim idejama te mu je to oduzimalo puno vremena.

Zaposlio je Paula Rishcha i Richarda Chewa kao i svoju ženu kako bi mu pomogli u editiranju filma. Mnogo scene su bile potpuno izmenjene dok je drugima promjenjeno značenje.

Iako je situacija sa editiranjem filma bila loša u odjelu za specijalne efekte situacija je bila još gora. Pošto je odjeli radio na efektima koji do tada nikada nisu postojali, trošili su puno novaca na nove ideje.

Odjel je potrošio polovicu buđeta, a nije stvorio niti jednu uporabljivu sekvencu. Dolaskom Lucasa stuacija se popravila, ali došao je novi problem. Dioničarima je bilo dosta Lucasa i njegovih Ratova zvijezda te su odlučiti prekinuti produkciju. Tu je potom nastupio Alan Ladd mlađi koji je uspio smiriti dioničar, ali ga je to kasnije koštalo posla.

Zbog velikoga stresa tijekom snimanja Lucas je počeo osjećati bol u prsima bojeći se srčanog udara otišao je u bolnicu gdje su mu savjetovali da smanji razinu stresa. U tom trenutku Lucas je smatrao da se je doveo u poprilično opasnu situaciju i da nije imao načina izlaska iz nje.

Suprotno savjetima doktora Lucasa je poduplao svoje napore. Išao je i po nekoliko puta u tjednu do ILM-a kako bi nadgledao njihov rad. Kako bi inspirao osoblje za specijalne efekte pustio im je film o zračnim borbama tijekom drugog svjetskog rata.

Nakon prolaska zime Ratovi zvijezda su napokon počeli izgledati kao film. Ben Burtt je bio zaposlen kako bi osmislio nove zvukove za film. Radio je godinu dana u pronalasku različitih zvukova koji ne postoje u našoj galaksiji. Zvukove je dobio snimanjem glasanja različitih životinja i zvukova različitih električnih uređaja.

Od početka snimanja Lucas je znao da David Prowse neće dati glas Darth Vaderu. Htio je zaposliti Orson Wellsa, ali je mislio da je njegov glas previše prepoznatljiv te je odustao od te ideje. Uzeo je Jamesa Erla Jonesa koji je mnogo godina proveo posuđujući svoj glas. Anthony Daniels je sam osmislio zvuk za C-3PO koristeći svoj Britanski naglasak.

Lucas je organizirao privatno puštanje filma u svojoj kući najbližim prijateljima kojima se film nikako nije svidio. Jedini kojemu se je film svidio bio je Steven Spielberg. Suprotna stvar se desila nakon projekcije filma dioničarima kojima se film izrazito svidio te su ga jako hvalili.

Lucas je u svome filmu htio klasičnu glazbu te mu se je posrećilo što je dobio več tada izrazito cijenjenog Johna Williamsa. Williams je u samo dvanaest dana stvorio jedan od najpoznatijih soundtrackova za film.

Nakon što je prošla zima pušten je i prvi trailer za film koji je pobudio znatiželju ljudi. Marketinška kampanja od strane Foxa je bila izrazito slaba te je Lucas sve uzeo u svoje ruke

Lucasfilm je iskoristio brojne sf fanove kako bi prezentirao film na različitim konvencijama. Kako bi promovirao film Lucas je prodao prava za knjigu i stripove nekoliko mjeseci prije izlaska filma a oni su se prodali u izrazito velikoj brzini.

Zbog ljetnog izlaska filma, mnoga kina su preskočila Ratove zvijezda te su odlučila puštati tada nešto poznatije filmove. Nekoliko tjedana prije izlaska filma Ratovi Zvijezda trebali su se prikazivati samo u tridesetšest kina u cijeloj Americi.

Zbog svih prijašnjih događaja nekoliko dana prije izlaska filma Lucas i svi ostali su se pripremili na najgore, ali uzaludno. Film je postao hit odmah prvog dana prikazivanja. Foxove dionice su se udvostručile, a Ratovi zvijezda su stvorile ogromnu grupu fanova.

Ratovi zvijezda su srušili sve i jedan box office rekord te su postali najisplativiji film kojeg je Fox ikada producirao.

Alan Ladd je došao na premijeru filma u Japan, nakon završetka filma unutar dvorane je bila potpuna tišina što je on smatrao da im se film nije svidio te je tek kasnije naučio da je tišina najveće priznanje koje Japanska publika može dati filmu.

Ratovi zvijezda su stvorili ogromnu grupu fanova, koji su htjeli ponijeti Ratove zvijezde doma, a to su mogli u obliku različitih figura. Posljednji problem za film je bio manjak figura Ratova zvijezda. Zbog male vjere u film jedina tvrtka koje je htjela proizvoditi figurice za film je bila Kenner toys.

Zbog velike potražnje morali su prodavati prazne kutije koje će potom ljudi donijeti za nekoliko mjeseci i preuzeti figuru.

Kroz godine Ratovi zvijezda su rasli te dobivali sve veću bazu fanova koji su održavali Ratove zvijezda živima kroz filmove, stripove, knjige i sve ostalo. Iako u današnje vrijeme kada imamo Ratove zvijezda svake godine bitno je prisjetiti se što je sve George Lucas morao pretrpjeti kako bi ih nam donio.

Hvala George.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s