Reprezentacija Srbije u X-Wingu četvrta u Evropi!

Kao i svakog leta i ovog je održano Evropsko Timsko Prvenstvo (European Team ChampionshipETC) u Atini, od 03. do 07. avgusta. Pored mnogih drugih sistema, koji tradicionalno sačinjavaju ETC, ove godine je, kao sporedni događaj, uveden i turnir u X-wing igri minijaturama smeštenoj u Star Wars univerzumu. ETC, kao događaj, je jedan od najvećih svetskih događaja, te je na turnirima u razičitim oblastima učestvovalo preko 1000 igrača!

U petak, 05. avgusta 2016. je održan X-wing turnir u pojedinačnoj konkurenciji, koji je na neki način bio zagrevanje pred mnogo važniji događaj, a to je Evropsko timsko prvenstvo u X-wingu. Pobedu je odneo poljski kapiten, a pored njega nagrade su odneli igrači iz Engleske i Poljske.

U Evropskom timskom prvenstvu u X-wingu učestvovalo je 8 reprezentacija koje su se prijavile i kvalifikovale za učešće, a to su Poljska, Engleska, Vels, Španija, Italija, Grčka, Turska, kao i Srbija! Važno je napomenuti da većina ovih zemalja imaju ogromne igračke zajednice, tako na primer u Poljskoj i nekoliko hiljada igrača igra X-wing, dok je slična situacija i sa Španijom, Italijom i Velikom Britanijom. Srbija ima zajednicu od nekoliko desetina igrača, raspoređenih u nekoliko gradova Srbije, ali je Srbija ipak uspela da parira ostalim reprezentacijama. Pored toga, igrači iz pomenutih zemalja često putuju po Evropi, ali i svetu kako bi učestvovali na velikim, prestižnim X-wing turnirma, kao što je Svetsko prvenstvo u X-wingu koje se održava u sedištu Fantasy Flight Games-a u Sjedinjenim Američkim državama.

Reprezentaciju Srbije su činili dva pobunjenička pilota: Nikola Đikić i Sava Veselinović, dva šljamovska pilota: Josip Jakić i Miloš Nikolić, kao i dva imperijalna pilota Filip Vukić, koji trenutno živi i radi u Poljskoj, te ima velikog X-wing igračkog iskustva, kao i Jagoš Uskoković, kapiten reprezentacije Srbije.

Prvog dana timskog takmičenja reprezentacija je bila veoma dobra i uspela je da pobedi Španiju [4:2] , Grčku [5:1], Tursku [4:2], da odigra nerešeno sa Velsom [3:3] i da izgubi od Italije [2:4]. Tim rezultatima je Srbija bila druga na tabeli, odmah posle apsolutnog favorita ovog takmičenja sa nekoliko svetskih igrača, Poljske. Drugog dana turnira Srbija je tesno pobedila Englesku [3:3 – na poene] i izgubila od lidera na tabeli Poljske, ali pokazala zube [2:4]. Na kraju ligaškog dela turnira Srbija je bila 3. na tabeli iza prvoplasirane Poljske i drugoplasiranog Velsa, dok je reprezentacija Italija zauzela 4. mesto.

Nakon toga odigrani su plejaut i plejof mečevi za prva 4 mesta i za rangiranje od 5. mesta. Reprezentacija Srbije je u polufinalu izubila od Velsa [1:5], a zatim se u meču za 3. mesto susrela sa reprezentacijom Italije koja je u drugom polufinalu izgubila od favorita Poljske. Nažalost Srbija je izubila i meč za 3. mesto i time zauzela sjajno 4 mesto u Evropi. U finalnom meču Poljska je pomalo neočekivano teško, na poene, uspela da savlada Vels i time osvoji prvu evropsku titulu.

Što se tiče pojedinačnih rezultata, nakon ligaškog dela turnira, reprezentativci Srbije su zazeli sledeća mesta:
1. Filip Vukić
7. Nikola Đikić
16. Josip Jakić
21. Sava Veselinović
36. Miloš Nikolić
41. Jagoš Uskoković
Ovo rangiranje je sjajan pokazatelj kakve igrače u X-wingu imamo i da reprezentacija Srbije u velikoj meri može da parira svetskim igračima. Važno je napomenuti i da zbog missmatch-a lista prilikom uparivanja određeni igrači su morali da se žrtvuju kako bi ostatak tima imao bolje uparivanje i bolju mogućnost osvajanja poena.

Evropsko timsko prvenstvo u X-wingu igri minijaturama je prvo ovakvog tipa, te je bilo dosta organizacionih začkoljica koje će se srediti već sledeće godine, kada se ETC održava u španskom gradu Salamanka, a reprezentacija Srbije će, sa iskustvom stečenim ove godine u Atini, pokušati sledeće godine da dođe i do neke od medalja u konkurenciji koja će, verujem, biti još žešća, jer mnogo veći broj reprezentacija iz celog sveta planira učešće na tom turniru!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s