The Last Command – Timothy Zahn

Konačno, poslednje poglavlje o velikom admiralu Tronu je pred nama, te, kao i za sve dobre, velike priče, bitno je da ona ima snažno finale, a Timoti Zan nije izneverio fanove ni ovaj put, dajući nam poslednju epsku priču o jednom od najboljih negativaca u Star Wars univerzumu.

Nakon bitke za Katana flotu i otkrića da Tron koristi klonove kao posadu za njegove brodove, Nova republika se sprema za konačan obračun sa velikim admiralom, ali ni on ne sedi skrštenih ruku i priprema se za konačan obračun i za uništenje Nove republike.

Ovo je jedna napeta knjiga. Od samog početka ulog je velik, što nas pokreće da dalje čitamo. Po mom skromnom mišljenju, ovo je najinteresantnija knjiga u trilogiji: svaki lik ima svoje mesto u priči, a tu je i specifičan stil pisanja Timotija Zana, zbog čega toliko i volim njegove Star Wars knjige. Svi likovi iz prethodne dve knjige su tu i njihove priče se završavaju na zadovoljavajući način. Ni u jednom trenutku nema onog osećaja da je neki deo nedovršen ili da nešto nedostaje.

Kao i u prethodnim knjigama, poglavlja prate određenu grupu likova na svojim zasebnim misijama, a svako od njih utiče na celokupnu priču. Kao i u prethodnim knjigama Tronova poglavlja su mi se najviše svidela – jednostavno, Tron je tako dobro napisan lik. Nakon čitanja čak bih ga i ja pratio u borbu, bez straha da ću biti smaknut ako napravim i najmanju grešku, kako je bilo dok je Vejder komandovao.

Kao što sam već napisao, knjiga je od početka zanimljiva, ali poslednji deo knjige mi se najviše dopao. Ta poslednja borba između Luka Skajvokera, Mare Džejd sa jedne strane i ludog džedaja Džorusa S’baota (i još jednog misterioznog lika koga ne bih spojlovao) sa druge strane, jednostavno je bila uživanje za čitati. U čitavoj ovoj trilogiji ima mnoštvo malih refrenca za originalnu trilogiju, a to mi se takođe jako svidelo.

Ono što čini ovu knjigu još boljom je i to da nam otkriva šta se desilo sa Lukovom svetlosnom sabljom nakon što ju je izgubio u svom prvom duelu sa Dart Vejderom. Takođe ova knjiga nam otkriva koje je to poslednje naređenje iz naslova – nije ono što ste očekivali. Još jedna stvar koja mi se mnogo svidela je sam kraj admirala Trona: urađen je perfektno za lika kao što je on, mislim da bi bilo koji drugi način bio kliše.

Jedna stvar na koju bih čitaocima skrenuo pažnju jesu klonovi. Oni nisu problem u ovoj knjizi, ali u pričama koje će doći nakon „Tron trilogije“, klonovi postaju „mehanizam“ za vraćanje starih likova iz mrtvih, opet i opet, ali to je priča za drugi put.9-10

Ovo je bila neverovatna knjiga, zasigurno moja omiljena u trilogiji. U njoj ima, drame, spletki, bitke na kopnu, u svemiru, odličnu borbu svelosnim sabljama i odličan karj za jednog od najboljih likova u Star Wars univerzumu. Ova trilogija je napravila od Timotija Zana jednog od najboljih autroa Star Wars knjiga iz Legends kontinuiteta. Zan ima specifičan način pisanja koji čini priču jako zanimljivom, a na kraju joj daje prigodan i zadovoljavajući završetak. Zbog toga, on mi je omlijeni autor Star Wars knjiga, a kad smo dobili oficijalne vesti da će se veliki admiral Tron pojaviti u lanonskoj  seriji Star Wars: Rebels i da će izaći nova knjiga, koja će se zvati Trawn i koju će pisati niko drugi do Zan lično, bio sam oduševljen. Ovo je bila odlična trilogija knjiga i preporučio bih je svim Star Wars fanovima, jer je ova trilogija u mnogome zaslužna za to što Star Wars franšiza, ovakva i u ovom obliku, postoji i dan danas.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s