Boba Fett: Enemy of the Empire

Boba Fet, najbolji lovac na ucene u galaksiji. Iako je u originalnoj trilogiji rekao sam par rečenica, Fet je postao jedan od najpopularnijih likova u Star Wars univerzumu. Njegovo ograničeno vreme u originalnoj trilogiji je bilo nadoknađeno u stripovima, knjigama i video igrama, a nadam se da će se pojavljivati i u novim Diznijevim filmovima. Fanovi mandaloraca, popularno zvani „fandaloriani“ (među kojima sam i ja) pratili su Feta kroz mnoge avanture, ali ovaj strip je san za sve Star Wars zaluđenike. U ovom miniserijalu, koji je napisao Džon Vagner (John Wagner), a koji je sada deo Legends kontinuiteta, Boba Fet se suočava sa Dartom Vejderom! Da li ovaj strip ispunjava očekivanja ili ne, saznajmo.

Priča počinje kada Dart Vejder unajmi Feta da ubije Abal Karada, imperijalnog pukovnika koji je optužen za ubistvo svog starešine i koji je u bekstvu sa kovčegom za koji se Vejder jako interesuje. Abal postaje „neprijatelj imperije“ i Fetov zadatak je da ga ubije i vrati Vejderu taj misteriozni kovčeg. Ovo je ujedno i prvi put da se Vejder i Fet sreću u Legends kontinuitetu.

Ovaj miniserijal teče poprilično linearno, Fet juri Abala, traži informacije o njemu, dok u isto vreme njega prati Nevo i njegova banda, koji su poslati od strane Vejdera da smaknu Feta, pošto Sit ne veruje da Fet neće hteti da zadrži kovčeg za sebe. Sve to pomalo liči na neku generičnu priču o lovcu na ucene – on ima svoj cilj i treba da ga izvrši, ali kod ovog stripa, glavna stvar je borba između Feta i Vejdera, ali ne bih previše o tome govorio, već bih ostavio da vi, čitaoci, to iskusite sami. Ono što mogu reći je to da je borba odrađena prilično dobro. I jedan i drugi upotrebljavaju sva svoja oružja jedan protiv drugog. Vejder koristi Silu i svetlosnu sablju, dok Fet na njega baca svoj impresivni arsenal blastera i raketa. Jedan mali bonus za one koji žele baš sve male detalje: svi znaju za ono udubljenje na Fetovom šlemu, jel da? U ovoj priči je opisano kako je ono nastalo.

Što se tiče likova, tu je naravno svima omiljeni lovac na ucene Boba Fet i… šta reći o njemu sem da je totalni „bad ass“. On je čovek na misiji i niko i ništa ga neće sprečiti da dođe do svog cilja. Tu je naravno i Dart Vejder koji je jednostavno Vejder, a što se tiče ostalih likova, tu se pojavljuju Nevo i njegova banda koji i nisu nešto mnogo interesantni. Oni su bukvalno tu da vijaju Feta i da pokušaju da ga ubiju, ali uopšte ne izgledaju (a i nisu) nikakav izazov za našeg Bobu, a čak mi se ni njihov dizajn ne sviđa – izgledaju kao nekakvi smešni pankeri. Tu se još pojavljuje i jedna veoma… čudna grupa. Naime, reč je o grupi pesimista sa planete Mariks Minor (Maryx Minor), koja podseća na Mustafar zbog svojih vulkana. Oni ne služe nikakvu svrhu osim da dodaju malo humora i da se u nijhovom hramu  skloni Abal Karada. Inače, u ovom stripu ima solidna doza humora, ništa urnebesno, ali ima par panela gde sam se zaista nasmejao.6-10

Što se tiče crteža, to bi moglo  neke ljude udaljiti od ovog stripa. Crteži su veoma stilizovani, čak na nekim panelima izgledaju kao stari nedeljni crtaći, ali dizajn Feta i Vejdera nije do te mere stilizovan i njihov sudar na kraju serijala je prilično dobro nacrtan.

Sve u svemu, Boba Fett: Enemy of the Empire je jedan sasvim solidan strip iz Legends kontinuiteta, ali ništa esencijalno za istoriju Star Wars univerzuma. Dva glavna lika su dobro odrađena, dok ostali i nisu posebno zanimljivi. Crtež je stilizovan što možda zasmeta nekima, ali takođe ima i malo humora. Glavni adut ovog stripa je naravno borba dva fan-favorita zbog čega ovaj strip vredi bar jednom pročitati i preporučujem ga  „fandalorianima“ ali i svim ostalim fanovima Star Warsa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s