Star Wars: The Force Awakens – Alan Dean Foster

Star Wars: Buđenje Sile već mesec dana hara po svetskim bioskopima i mnogi od nas su pogledali film i po nekoliko puta i već skoro znamo priču Epizode VII napamet. Ipak, tu je još i novelizacija filma koju je napisao Alan Din Foster (Alan Dean Foster), koji je inače i napisao prve dve Star Wars knjige ikad – novelizaciju Epizode IV iz 1976. i Splinter of the Mind’s Eye iz 1978. Čitanjem novelizacije Epizode VII nadali smo se da ćemo dobiti odgovore na neka pitanja koja nam je ostavio film, te da ćemo dobiti jedan novi, svež pogled na Buđenje Sile. Da li su se naša nadanja ispunila, te kakva je sama knjiga i da li je ona vredna vašeg vremena, pročitajte u nastavku.

Na početku moram samo da napomenem par bitnih stvari. Novelizacije filmova i video igara su posebna klasa među knjigama jer, lično, smatram da one treba da ostvare još dodatnih stvari, a ne samo da prepričaju film/igru, pa ih zbog toga i strože ocenjujem. Takođe, u ovom članku se neću dotaći nekih stvari o kojima sam pisao u recenzijama samog filma – njih možete pročitati u dve recenzije Buđenja Sile koje smo napisali, od kojih jedna ne sadrži spojlere a druga je sa spojlerima. Zbog svega toga, ovaj članak će verovatno biti nešto kraći.

Jedan od glavnih zadataka novelizacija, po meni, je da zakrpe rupe u priči materijala koji one adaptiraju, a kojih uglavnom ima. U tom aspektu novelizacija Epizode III je bila odlična i još je bila sama kao knjiga fantastična, zbog čega je ona meni, verovali ili ne, jedna od najomiljenijih Star Wars knjiga ikad! Ali šta je sa novelizacijom Epizode VII po tom pitanju? Pa, između ostalog, najviše sam se nadao da ćemo dobiti odgovore na to kako je R2-D2 onako čudesno ustao iz „kome“ i kako je Rej (Rey) onom neverovatnom brzinom od sakupljačice sekundarnih sirovina postala „super-Džedaj“. Na žalost, odgovore na ova dva pitanja, kao i mnoga druga nismo dobili. Ruku na srce otkriveno nam je manji broj stvari – koje smo vam preneli u ovom članku još ranije – ali to su uglavnom manje bitne stvari. Ostaje zaključak da je novelizacija Epizode VII na žalost samo film prepričan na papiru i ništa više.

Takođe, novelizacije bi trebale da nam daju imena koja možemo da vežemo za one silne likove koje smo videli na filmu. Trebalo bi da dobijemo njihove opise ili par rečenica o priči koja stoji iza njih. Da dobijemo koju informaciju o mestima i planetama koje smo videli, i tako dalje. Novelizacija Epizode VII je i po tom pitanju podbacila. Naučio sam više o tim sporednim likovima filma iz igrice za mobilni – Star Wars: Card Trader – nego iz novelizacije samog filma.

Moram i da napomenem da postoje određene razlike kako su se neke scene odigrale na filmu, a kako u knjizi. Na primer, neki dijalozi su išli drugačijim tokom, neke scene su se odigrale na nešto drugačije načine i slično. Ove razlike knjige u odnosu na film su nas dovele do toga da delovi njihovih priča dođu u konflikt. Kako su se onda date scene i dijalozi zapravo odigrali i koja je verzija ona „prava“? Naravno, film će uvek imati prednost u odnosu na knjigu, tako da je samo način na koji su se scene odigrale u filmu onaj kanonski. Da! Knjiga, tehnički, ima delova koji nisu kanon. Takođe, novelizacija ima par kratkih delova koje nismo videli na filmu (a koji jesu kanon). Na primer tu je deo koji objašnjava kako je Po pobegao sa Džakua (Jakku) ili jedna kratka scena u kojoj Leja i Kor Sela pričaju o politici.

Sve u svemu, novelizacija Epizode VII nije nužno loša knjiga. Njena priča, kao i u ostalom priča filma, je uzbudljiva i zabavna avantura. Najveći minus je to što ona nije ispunila neke zadatke koje bi, po mom mišljenju, novelizacije trebale da ispune – ovako, ova knjiga je samo film prepričan na papiru i ništa više. Ipak, ako hoćete da se podsetite priče filma ili da Buđenje Sile iskusite na malo drugačiji način, ova knjiga će vam biti sasvim OK.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s