Odgovori na 12 pitanja iz Buđenja Sile

Star Wars

Iako smo svi pohrlili u bioskope da bi smo dobili željno očekivane odgovore, deluje da nam je Epizoda VII samo ostavila još veću gomilu, gorućih pitanja. Šta se desilo sa Lukom i zašto je on nestao? U kakvom su odnosu Republika i Otpor? Ko je zapravo Vrhovni vođa Snouk? Kako je Ben prešao na Tamnu stranu? To su samo neka od mnogih.

E pa, da bi smo dobili odgovore na makar neka od svih tih silnih pitanja, mi smo proteklih dana pažljivo listali novelizaciju Epizode VII kao i ostale propratne materijale filma kako bi smo iz njih iscedili i poslednju kap informacija koje bi nam mogle pomoći u razumevanju nekih misterija ovog filma, te vam ih otkrivamo u nastavku.

Upozorenje! Ukoliko (nekim čudom) i dalje niste pogledali Epizodu VII i ne želite da budete spojlovani, sada je pravo vreme da izađete iz ovog članka.

Koliko Rej, Fin i Kajlo imaju godina?

U filmu Rej ima 19, Fin 23, a Kajlo 29 godina. S obzirom da je Rej imala 5 godina kada su je ostavili na Džakuu (Jakku), to znači da ona već 14 godina živi na ovoj pustinjskoj planeti.

Kako je Ben prešao na Tamnu stranu?

Tehnički, ne znamo kako je tekao taj prelazak, ali u novelizaciji Leja objašnjava Hanu da je Ben praktično od rođenja bio pod uticajem Snouka koji ga je vukao prema Tamnoj strani. Leja je pokušala da zaštiti Bena, ali joj to, očigledno, nije uspelo.

Zašto je svetlosna sablja od Kajlo Rena tako nestabilna?

To je zato što je kristal koji fukusira zrak, zapravo veoma star i što je napukao. Zbog toga je sablja nestabilna, a višak energije koji se oslobađa izlazi sa strane – dakle ona dva sekundarna zraka, odnosno štitnika bukvalno imaju ulogu auspuha. Ono što je zanimljivo je da kristal Kajlove sablje potiče sa planete Malakor (Malachor)!

Zašto su Han i Čui prevozili one monstrume u svom brodu?

Han i Čubaka su bili unajmljeni od strane kralja Prane da ulove i donesu mu nekoliko tih monstruoznih ratara (rathtar) za njegov lični zološki vrt.

U kakvom su odnosu Otpor i Republika?

Iako u principu ideološki veoma slične, ove dve organizacije i nisu baš u najboljim odnosima. Leja, kao lider Otpora, Republici najviše zamera zato što je ambivalentna i što ništa ne preduzima po pitanju Prvog reda koji konstantno jača. Leja je imala podršku nekih starijih senatora, ali kako su se oni penzionisali, podrška se drastično smanjila. U novelizaciji Leja je čak i napomenula da se boji da ode do Senata jer misli da bi mogao biti pokušan atentat a nju.

Zašto je Starkiler baza pucala na baš one planete?

Planete koje je Starkiler baza pogodila su bile u Hosnian sistemu. Taj sistem je izabran kao meta jer je u njemu sedište Republike.

Šta se desilo sa Poom nakon pada na Džaku?

Nakon što se probudio iz nesvesti i sa blažim potresom mozga, Po je dugo lutao pustinjom dok nije naišao na jednog sakupljača otpada koji se zove Naka. Naka je odvezao Poa do najbliže luke odakle se Po vratio Otporu.

Koliko je star Vođa Snouk?

Vrhovni vođa Snouk je veoma star. Moja lična procena je da on ima preko 200 godina. U novelizaciji, on je otkrio Kajlu da je gledao Imperiju kako raste i kako pada, što nam govori da je on bio živ za vreme prikvela. Što je zanimljivo, Snouk je otkrio da je imao nekoliko učenika pre Kajlo Rena.

Zašto je oscilator bio slaba tačka Starkiler baze?

Admiral Statura, jedan od vođa Otpora, nam je dao odgovor na ovo pitanje. Naime, magnetno polje jedne planete nije dovoljno jako da „obuzda“ svu tu energiju koju Starkiler baza posrče iz neke zvezde. Stoga oscilator služi da se sva ta silna energija stabilizuje i obuzda.

Koliko dugo Han nije video svog sina?

Odgovor je: dosta dugo. U novelizaciji nam je data informacija da Han nije video Bena od kako je on odrastao. Moja lična procena je jedno 15 ili čak 20 godina.

Kako je Kajlo pobegao sa Starkiler baze?

Zahvaljujući odašiljaču koji je bio ugrađen u Kajlov kaiš, pronašao ga je Haks sa odredom stormtrupera. Oni su ga uneli u šatl i pobegli pre eksplozije.

Da li su se Rej i Po uopšte sreli?

Naravno da jesu. Njih dvoje su se sreli pred kraj na slavlju nakon bitke pre nego što je Rej otišla u potragu za Lukom. Susret je bio simpatičan i deluje da je romansa između njih dvoje vrlo moguća.

Na žalost nismo dobili ništa više od ovoga. Mi ćemo i dalje pomno češljati kroz brojne tie-in materijale koji su izašli i koji tek treba da izađu, i prenećemo vam ako saznamo nešto novo.

5 Comments Add yours

 1. Axiom kaže:

  Malachor iz KotOR-a?
  Jeee…
  I koliko sam shvatio, i dalje je otvoreno pitanje: Da nije Snouk mozda Darth Plagueis?

  Sviđa mi se

  1. Da, upravo taj Malakor. Ipak,ovo saom znači da je planeta Malakor sada u novom kanonu, ali ne i priča KotOR-a 2.

   Pisao sam ranije o Snouk-Plegis teoriji (https://holonetserbia.com/2015/11/19/dart-plegis-u-epizodi-vii/). Ona i dalje nije potpuno nemoguća, ali ne verujem da je ona tačna. 🙂

   Sviđa mi se

 2. Kristijan kaže:

  Tražio sam neke stvari vezane za epizodu 7 i nabasam na neku zanimljivu stvar.Da je Po možda Džedaj zbog onog drveta koji je posadila njegova majka.Imam neka pitanja za vas:1.Koliko Po ima godina,2.da li je po vama bolje da Rej bude u vezi sa Finom ili sa Poom i pod 3.da li je po vama bolje da Kajlo u sledećim delovima se vrati na svetlu stranu ili da umre?Bio bih vam zahvalan na odgovore!

  Sviđa mi se

  1. Ako se i ispostavi da je Sila u Pou jaka, ne verujem da bi džedajsko drvo imalo ikakve veze sa tim. A što se tiče pitanja:

   1) Po bi Epizodi VII trebao da ima 31. godinu.
   2) Šta bi bilo bolje, to je teško reći, mada mislim da je realnija varijanta da Po i Rej završe zajedno.
   3) Iskreno, voleo bih da Kajlo ostane na Tamnoj strani i da ona pobedi na kraju. Ipak, mislim da to tako neće biti, jer ovo je ipak Dizni i happy end je neizbežan – mislim da će Ben na kraju ipak završiti na Svetloj strani.

   🙂

   Sviđa mi se

 3. Kristijan kaže:

  Hvala ti na odgovorima 😉

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s