The Old Republic: Revan – Drew Karpyshyn

HK-47

Pre nego što krenemo sa analizom same knjige, volela bih da napišem jedan veliki SPOILER ALERT, za svaki slučaj! Imajući na umu da sam ja lično otkrila Knights of the Old Republic I & II relativno skoro, ako još niste imali priliku da igrate ove fantastične igre, a pogotovo prvu sa jednim od najjačih zapleta ikada, nemojte čitati dalje. Ne želite da vam bilo ko pokvari ove fantastične igre! Umesto toga, miševe i kontrolere u ruke i upustite se u jedne od najbolje napisanih igara ikada!

Što se same knjige tiče, ova recenzija će biti spoiler-free tj. detalji opisani ovde služe samo kao motivacija da biste knjigu pročitali, a ne da pokvari bilo koji deo iste.

TOR-Revan
Prednja strana korica romana The Old Republic: Revan.

Knjigu o kojoj ćemo govoriti je napisao Drew Karpyshyn, veoma poznat pisac u gejmerskim krugovima, a i u oblasti same naučne-fantastike. Pisao je dijaloge za Vitezove Stare Republike (Knights of the Old Republic iliti igre u kojima se ozbiljno razmišljam da screenshotujem svaki dijalog pošto se bukvalno ne zna koji citat je bolji), zatim za Mass Effect serijal koji mnogi od nas poznaju i vole, kao i druge uspešne Star Wars knjige kao npr. Darth Bane: Path of Destruction.

Tako da – udobno se smestite i idemo pravac Outer Rima!

Imajući na umu sve što sam navela do sada, malo je reći da sam bila uzbuđena kada sam naručila ovu knjigu. Knights of the Old Republic igre su mi postale omiljene bukvalno preko noći. Nikada ranije nisam naišla na tu količinu fantastičnog dijaloga, zanimljviih likova i još zanimljivije priče. Te igre su bukvalno redefinisale moje kompletno viđenje Star Wars univerzuma, te sam po završetku istih odmah prionula na čitanje kako bih videla šta se dogodilo mom tada omiljenom Star Wars junaku.

Ova knjiga je smišljena kao most između Knights of the Old Republic 1 & 2 i MMO igre Star Wars: The Old Republic. Revana nalazimo srećno oženjenog Bastilom Shan, koja očekuje bebu. Oboma je dozvoljeno da se distanciraju od džedajskih doktrina zbog svega što su učinili za Republiku i Džedaje tokom rata sa Darth Malakom. Međutim, Revanov život nije idiličan kako se čini. More ga snovi, tačnije noćne more o mračnim dubinama svemira. Iako je skoro potpuno povratio sećanje, postojalo je nešto što ga je dozivalo, nešto čega ipak nije mogao da se seti. Sanjao je svet prekriven olujnim oblacima, gde kiša i munje nikada ne prestaju. Svet gde obitava nešto čega je bilo od suštinske važnosti da se seti. Opsednut ovim noćnim morama, on se otisne u svemir uz pomoć starog prijatelja po imenu Canderous Ordo.

Tokom njihovih putešestvija ćete saznati mnogo o maski Mandalora koju su Revan i Malak sakrili, štošta o samim Mandalorijancima, neustrašivim ratnicima koji su do vrlo skoro uspešno razarali Republiku, kao i podroban uvid u ono što obitava sa druge strane. Ekspozicija je veoma dobro urađena, tako da je pravo zadovoljstvo otkrivati sve ove detalje.

U ovoj knjizi, maska Mandalora, vođe Mandalorijanskog reda, je od velikog značaja.
U ovoj knjizi, maska Mandalora, vođe Mandalorijanskog reda, je od velikog značaja.

Ova knjiga takođe uvodi po meni najinteresantnijeg lika u samom romanu – čistokrvnog Sitha po imenu Lord Scourge. Njegova poglavlja vas prosto drže okovanim za knjigu dok jedna stranica sustiže drugu, mameći vam pažnju fantastičnim spojem akcije i burnog unutrašnjeg života ovog krajnje nesvakidašnjeg lika.

Lord Scourge, the Emperor's Wrath.
Lord Scourge, the Emperor’s Wrath. Ovaj lik se takođe pojavljuje kao companion u Star Wars: The Old Republic MMOu.

Iako je lik Lord Scourgea odlično odrađen, moram priznati da sam se malo razočarala činjenicom da, kada se sve uzme, Lord Scourge ubedljivo nosi ovu priču, a ne naš voljeni heroj. Štaviše, moje mišljenje je da što više Scourge jača kao lik, Revan sve više slabi, sve dok neustrašivi, inspirativni vođa sila i dobra i zla ne potone u nešto sasvim drugo, u Revana “današnjice”. Bez obzira na to što mi je bilo beskrajno drago da vidim likove poput Meetre Surik (the Exile iz KOTOR2), Canderousa, T3, Bastile i ostalih, nekako to nisu bili oni likovi iz igara koje volim, nadasve poznati po svojoj jedinstvenoj volji da pobede i da prežive, već neke umorne, rezignirane verzije istih. Izgleda da niko od njih nije u potpunosti prebrodio događaje na planeti Malachor V.

Fandom Stare Republike generalno nije naročito zadovoljan ovom knjigom, prevashodno iz razloga koje sam upravo navela. Međutim, ja lično smatram da ovu knjigu i više nego vredi pročitati. Što zbog zaista fantastičnog lika Lord Scourgea, što zbog interesantnih informacija koje saznate usput o Revanovom životu na Coruscantu, o Mandalorijancima i njihovoj potrazi za maskom, kao i mračnom svetu koji obitava pod večitom olujom.

Dark_Temple_infobox
Mračni svet iz Revanovih snova.

Tako da, knjigu u ruke i neka Sila bude uz Vas!

2 Comments Add yours

  1. Aleksandar357 kaže:

    Gde mogu skinuti ovu knjugu ali na srpskom ili hrvatskom jeziku

    Sviđa mi se

    1. Na žalost knjiga „Revan“ ne postoji u verziji na srpskom ili hrvatskom. Ako se desi da je neko prevede, biće okačena u našu Download sekciju.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s