Star Wars Prošireni Univerzum – Kraj Jedne Ere

Pre tačno godinu dana, 25. aprila 2014. godine, Dizni je kroz Lukasfilm dekanonizovao čitav Star Wars Prošireni Univerzum. Taj događaj je bio toliko velik i toliko bitan tako da on i dalje odzvanja i da je i dalje jedna od glavnih tema među hardkor fanovima. Kakve su bile moje inicijalne reakcije, napisao sam u jednom tekstu za portal SF-Serbia, i taj članak sada u potpunosti prenosim.

Petak 25. april 2014. godine će dugo ostati urezan u mom sećanju, a verujem i u sećanju ostalih fanova pre svega Star Wars Proširenog Univerzuma (EU). Polsepodne i veče tog dana su bili pravi emocionalni ringišpil. Prvo je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Del Reya (oficijalnog izdavača Star Wars knjiga) postavljena naslovna slika sa natpisom „A new dawn begins September 2014“, odnosno na srpskom „Nova zora počinje septembra 2014.“, što je dalo jake naznake da se nešto ozbiljno i veliko kuva u Del Rey/Lucasfilm/Disney kuhinji.

Nedugo posle toga, ista fejsbuk stranici je objavila da je A New Dawn zapravo knjiga na kojoj radi pisac Džon Džekson Miler (John Jackson Miller). Tu je rečeno da je knjiga zapravo prequel za Star Wars: Rebels TV seriju, te se prašina malo slegla. A onda posle toga: BUM!

Brže od krajtos (krytos) virusa se društvenim mrežama proširio link ka članku na zvaničnoj Star Wars veb stranici na kojoj je dat konačan odgovor i rešena dilema o sudbini Proširenog Univerzuma. Članak je počeo sa pričom o ukupnom značaju EU dela na Star Wars fandom i osvrnuo se na to kako je sam Lukas gledao na EU (za njega su inače samo filmovi i The Clone Wars serija kanon). Dalje je citirana Ketlin Kenedi (Kathleen Kennedy) koja je uzbuđena zbog nadolazećih filmova i koja dodaje da će sva buduća Star Wars dela (svih medija) biti međusobno povezana i deo jednog kanona. A onda posle toga je usledilo ono najvažnije. Da bi se obezbedila maksimalna kreativna sloboda filmadžijama, nova filmska triologija neće pratiti priču iz dosadašnjeg EU-a, te se sva dosadašnja Star Wars dela (bilo da su knjige, stripovi, igre i drugo), osim šest filmova i The Clone Wars serije, odbacuju kao kanon. Međutim, rečeno je da svi likovi, događaji, organizacije i sl. iz odbačenog kanona neće tek tako nestati, jer je kreatorima budućih dela dato na volju da uzimaju šta im se sviđa iz tih priča da inkorporiraju u novi kanon. Takođe, dela iz odbačenog kanona (knjige npr.) će se i dalje prodavati, ali pod banerom „Legends“ koji će postati sredstvo raspoznavanja između dela koja jesu i nisu kanon. Dalje je rečeno da će prva dva dela “novog” kanona biti Star Wars: Rebels serija i njen prequel, knjiga A New Dawn koju piše Dž. Dž. Miler.

Nedugo posle ovog šoka, ekipa iz Del Rey/Lucasfilm/Disney kuhinje je uradila nešto u cilju da bi ublažila uglavnom negativne reakcije, što moram priznati da im je mahom uspelo. Naime, pored A New Dawn knjige najavili su još tri knjige koje će izaći u naredne dve godine! Te tri knjige su Tarkin koju piše Džejms Lusino (James Luceno), zatim Heir to the Jedi koju piše Kevin Hern (Kevin Hearne) i Lords of the Sith koju piše Pol S. Kemp (Paul S. Kemp).

E sada, šta sve ovo znači?

Pa za prosečnog ljubitelja naučne fantastike i filmova ovo nema nekog velikog značaja, ali za nas, hardkor fanove Star Wars EU-a ovo menja malte ne sve. Sve super-interesante priče i likovi od Ulika Kel-Drome (Ulic Qel-Droma), Eksara Kuna (Exar Kun), Revana, Darta Malgusa (Darth Malgus), Darta Bejna (Darth Bane) pa do Starkilera, admirala Trana (Thrawn), Mare Džejd (Mara Jade), Džejsena (Jacen) i Džaine (Jaina) Solo, te Darta Krejta (Darth Krayt) i niza drugih su bačeni u vodu, a usuđujem se da kažem da su neki od tih istih likova i priča čak i zanimljiviji od nekih iz filmova (pogotovo ako ih uporedimo sa epizodama I, II i III). Moram da priznam da sam očekivao da će doći do promena u EU-u, pogotovo onom posle Epizode VI, jer jednostavno nije bilo mesta da se uglavi čitava nova filmska trilogija u tu vremensku liniju, međutim ništa me nije moglo pripremiti na ovakav „pokolj“ i najgori mogući scenario. Taj najgori mogući scenario za mene lično znači da Disney, kao i svaka druga megakorporacija koja žudi za novcem, planira da iskoristi i iscedi svaku kap krvi brenda zvanog Star Wars, a kao prvi korak je bilo uništavanje dosadašnjeg EU-a na čijim će temeljim biti izgrađen (i na kojem će se zaraditi puno para) novi kanon. E sada, to prethodno naravno uopšte ne znači da će nova dela biti loša (biće tu super-zanimljivih stvari u to nema sumnje), ali mislim da se svi slažemo da će se dela poput Tran ili Bejn trilogije ili poput Knights of the Old Republic igre teško moći dosegnuti, a kamoli prevazići.

A sada mali osvrt na četri najavljene knjige. Ono što se prvo zapaža je da se radnja sve četri knjige odvija u vremenu oko Epizode IV. To se poklapa sa onom pričom čelnika Disneya i Lucasfilma da žele da ponovo publici daju u onu atmosferu i doživljaj iz originalne trilogije. E sada šta očekivati od samih knjiga? Pa to je najbolje proceniti na osnovu samih pisaca tih knjiga. Dž. Dž. Miler (A New Dawn) se može smatrati legendom EU-a. On je pisac Knights of the Old Republic strip serijala, koji se nadovezuje na istoimenu video igru. Takođe je napisao Lost Tribe of the Sith e-book serijal, zatim prošlogodišnji bestseler Kenobi i još niz priča. Miler ima tendenciju da ponekad piše pomalo isklišeirane zaplete i likove, ali je sve u svemu dobar pisac i A New Dawn je knjiga koju očekujem sa nestrpljenjem. Pol S. Kemp (Lords of the Sith) je pisac Deceived knjige i još par knjiga iz Legacy ere. Kemp ponekad piše dosta nepotrebnih detalja, ali njegova obrada Darta Malgusa me je zapravo naterala da zavolim tog lika. Džejms Lusino (Tarkin) je takođe pisac koji se može smatrati jednim od velikana pisanog Star Warsa. Što se njega tiče, on je po meni pisac jednih od najdosadnijih (Agents of Chaos duologija), ali i najboljih (Darth Plagueis) Star Wars knjiga. Samo se nadam da će Tarkin biti u drugoj grupi. Što se tiče Kevina Herna, Heir to the Jedi je njegov prvi upliv u Star Wars univerzum, a njegova dela mi od ranije nisu poznata, tako da je samo ostalo da se nadamo najboljem.

I na kraju šta dalje raditi? Ima li života posle smrti (EU-a)? Da li treba spaljivati čitave kolekcije Star Wars knjiga, kao što to predlažu neki ekstremi sa društvenih mreža? Naravno da ima života i da ne treba ništa spaljivati! Ta dela iako ne podležu novom kanonu, ona i dalje na koricama imaju “Star Wars” logo i sastavni su deo Star Wars istorije i obavezna su lektira svim pravim fanovima. Disney je jednu stvar u pravu, te knjige i stripovi i ostalo jesu „Legende“, legende stvarane preko trideset godina koje niko neće moći izbrisati sve dok ih mi čitamo. Jedino što nam je ostalo je da se nadamo da će budući filmovi, knjige, itd. biti dovoljno kvalitetni i vredni ovolike žrtve.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s