Rebels – Call to Action (S01E12)

Pred vama je recenzija dvanaeste epizode Rebels TV serije, koja nosi naziv Call to Action. Epizoda je premijerno emitovana 9. februara u SAD, mada, po običaju epizoda se nešto ranije mogla gledati preko DisneyXD aplikacije.

Epizoda počinje na Lotalu (Lothal) na koji dolazi, niko drugi nego, guverner Vilhuf Tarkin (Wilhuff Tarkin). Tarkin odmah uzima zapovedništvo nad lokalnim snagama i odlučuje da se reši male grupice pobunjenika koja je pravila toliko problema Imperiji u poslednje vreme. Iako je Trakin ozbiljno shvatio pretnju koju predstavlja ova grupica pobunjenika sa njihovim Džedajem, on i dalje smatra da su Džedaji relikvije iz davno prošlog vremena, te namerava da to tako i ostane. Sa druge strane, Kejnan (Kanan) i družina odlučuju da, nakon izdaje Gala Trejvisa (Gall Trayvis) koju smo videli u prošloj epizodi – Vision of Hope, odlučuju da zauzmu imperijalni komunikacijski toranj sa kog bi slali poruku pobune svim građanima. Međutim, Tarkin saznaje za ovaj plan pobunjenika te odlučuje da napravi zasedu.

U recenziji epizode Idiot’s Array sam pričao o tome kako sam bio skeptičan prema dovođenju tolikog broja likova iz originalne trilogije u Rebels i kako su ti moji strahovi uglavnom bili neopravdani. E pa, pojavljivanje Vilhufa Tarkina je sigurno najbolji primer za to. Scenaristi su doneli sve ono zbog čega smo mrzeli/voleli Tarkina u Epizodi IV i to savršeno uklopili u ovu epizodu. Zbog samog Tarkinovog prisustva, epizoda je bila mračnija, mada ne toliko kao epizoda Rise of the Old Masters, te je bila veoma napeta, pogotovo pred kraj.

Tarkin je izgrdio i isprašio Inkvizitora (Inquisitor) i agenta Kalusa (Kallus) kao nevaljalu decu zbog njihovih neuspeha, a trenutak kada je naredio Inkvizitoru da pogubi ona dva nesposobna oficira – Areska i Grinta – je bio neočekivan, brutalan i vrhunac ove epizode. Areska i Grint su bili tipični – smotani i glupavi – negativci iz dečijih crtaća, te je njihovo pogubljenje znak da je Rebels TV serija možda uzela zaokret ka nekom ozbiljnijem pravcu. Još jedan veoma dobar i značajan trenutak je bio kada je pred kraj epizode Kejnan se žrtvovao da bi ostali mogli da pobegnu – to je bio jedan od njegovih najboljih trenutaka u čitavoj seriji. Ostali likovi su bili u njihovim tipičnim izdanjima – Ezra je bio OK, dok su Hera, Zeb i Sabin bili klasično bledunjavi.

Kada su se prvi put pojavili u seriji, Inkvizitor i agent Kalus su izgledali dobro i delovali su kao prava pretnja i opasnost za naše junake. Međutim kako je serija odmicala, njih dvoje su sve više postajali tipični negativci iz crtaća – nesposobni i isklišeirani. Međutim, sada je stigao Tarkin da ih malo prodrma i nadam se da će uspeti u tome. Ipak, koliko god dobro bili urađeni likovi koji su dovedeni iz originalne trilogije, Rebels mora da se osloni na svoje, nove likove i tako izgradi svoj imidž, a ne da igra na kartu stare slave likova iz filmova. Na tom putu je bilo napretka, ali ima još dosta da se radi.

Sve u svemu, Call to Action je definitivno jedna od boljih epizoda prve sezone Rebels TV serije. Samo da podsetim, ova epizoda nije prvo pojavljivanje Vilhufa Tarkina u novom kanonu, jer se on pojavio u knjizi Tarkin koja je izašla u novembru prošle godine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s