Rebels – Path of the Jedi (S01E09)

Posle jednomesečne pauze Rebels TV serija se vratila na male ekrane sa epizodom Path of the Jedi, koja je premijerno emitovana petog januara na DisneyXD kanalu.

Priča se odvija nedugo nakon prethodne epizode – Gathering Forces – u kojoj su se Kejnan (Kanan) i Ezra sukobili sa Inkvizitorom (Inquisitor) u napuštenoj bazi Fort Anakses (Fort Anaxes). U toj borbi, kada je Ezra prizvao onog velikog firnoka (fyrnock) on je došao u kontakt sa Tamnom stranom Sile. Zbog toga, a i zato što nije skroz siguran da li je Ezra spreman da nastavi svoj trening na putu da postane Džedaj, Kejnan odlučuje da testira Ezru. Njih dvoje odlaze do tajnog Džedajskog hrama koji je stajao sakriven na Lotalu (Lothal). Kada dospe u hram, Ezra mora da se suoči sa svojim strahovima i dokaže da je spreman da nastavi put ka tome da postane Džedaj.

Iako mi se ova epizoda poprilično svidela, bilo je nekoliko zaista iritantnih stvari, od kojih ću i da krenem. Prvo, imamo još jedan primer koliko je Džedajska filozofija licemerna i dvolična. Džedajski Kod jasno i striktno govori da među Džedajima nema vezivanja, međutim u Džedajskom hramu nailazimo na ona dva skeleta Džedaj Učitelja koja su tu ostala da umru, pošto im se Padavani nisu vratili. Sa jedne strane Džedaj Učitelji propovedaju nevezivanje, a sa druge strane, ostaju da večno čekaju svoje Padavane, kao neki verni kučići – ne znam kako drugačije ovo nazvati nego hipokrizijom. Dalje, način na koji je Ezra dobio svoj kristal za svetlosnu sablju je pomalo banalan, a i u suprotnosti je sa onim što smo do sada znali o Džedajskoj tradiciji. Naime, ako se setite šeste epizode pete sezone The Clone Wars TV serije, znate da mladi Padavani putuju na planetu Ilum gde u pećinama traže kristal koji njima odgovara. Taj ritual potrage za kristalom je veoma bitan momenat u životu Džedaja, a Ezrin kristal se samo od nekud stvorio i pao mu u dlan.

Stvar oko koje imam podeljeno mišljenje je svetlosna sablja koju je na kraju epizode Ezra napravio. Sa jedne strane, drška svetlosne sablje je definitivno neobična (meni liči na heftalicu), ali sa druge strane, ona nekako odgovara Ezrinom liku. Takođe, bilo je simpatično to što su svi članovi ekipe dali neke delove koji su trebali Ezri da bi napravio sablju.

Ezra je definitivno bio centralna figura ove epizode. On je morao da se suoči sa sobom i sa svojim strahovima, te je on u tom procesu izrastao kao lik. Međutim, koliko god ova epizoda bila o Ezri, ona je skoro jednako toliko i o Kejnanu, koji je u hramu prošao kroz slične stvari kao i Ezra. Čak šta više, Kejnan i Ezra su se nakon ove epizode popeli na viši stepenik razvoja njihovih likova. Uprkos svemu ovome, Frenk Oz (Frank Oz) kao Joda (Yoda) je verovatno najbitniji momenat ove epizode. Mislim, Tom Kejn (Tom Kane) je odradio dobar posao dajući glas Jodi u The Clone Warsu, ali Frenk Oz će za mene uvek biti glas Jode. Samo njegovo prisustvo (iako ne fizičko) i dijalozi koje je vodio su podigli epizodu na viši nivo u odnosu na prethodne. Zanimljivo je to što se Joda pojavio u obliku onih svetlećih lopti isto kao što se njemu prikazao Kvaj-Gon Džin (Qui-Gon Jinn) tokom poslednjih epizoda The Clone Wars TV serije.

Sve u svemu, Path of the Jedi je definitivno jedna od najboljih epizoda Rebelsa do sad. Iako je ova epizoda imala nekoliko mana, one nisu previše uticale na konačni rezultat, koji je odličan.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s