Rebels – Empire Day i Gathering Forces (S01E07-08)

Pred vama je recenzija sedme i osme epizode Rebels TV serije. Pošto ove dve epizode čine jedan story arc, odlučio sam da bude napisana jedna, a ne dve posebne recenzije – lakše je dati konačnu ocenu kada se sve sagleda od jednom. Takođe, pošto sa ovim dvema epizodama završava prva polusezona, osvrnuću se na čitavu seriju.

Radnja priče se odvija tačno petnaest godina nakon što je u Epizodi III Palpatin proglasio da Republika postaje Imperija. Ovaj dan se širom Imperije slavi kao „Dan Imperije“, a na Lotalu (Lothal) se organizuje velika vojna parada. Međutim, Kejnan (Kanan), Ezra i ostala ekipa planiraju da pokvare slavlje imperijalistima. Nakon što naprave haos na paradi, oni beže u bivši Ezrin dom gde pronalaze Rodiana, koji se zove Cibo (Tseebo). Cibo je inače prijatelj Ezrinih roditelja, a pobegao je od Imperije sa gomilom bitnih informacija zbog čega ga agent Kalus (Kallus) traži. Kejnan i ekipa, zajedno sa Cibom, beži u Goustu (Ghost), ali za petama im je Inkvizitor (Inquisitor) koji ih prati pomoću odašiljača koji je zakačio na Goust.

OK, da krenemo prvo od pozitivnih aspekata ove dve epizode. Verovatno najbitnije stvari koje smo dobili su par elemenata zapleta koji će se protezati tokom sledeće polusezone, ili čak narednih sezona. Koji su to elementi? Prvi je da je Sabin (Sabine) analizirajući podatke koje je doneo Cibo, saznala da Imperija ima petogodišnji plan za planete Spoljašnjeg Prstena (Outer Rim). Nije rečeno tačno šta taj plan predstavlja, ali siguran sam da nije ništa dobro. Dakle, možemo očekivati u nastavku serije da naši junaci krenu da podrivaju te velike planove Imperije. Drugi element je da je Cibo rekao da zna šta se desilo sa Ezrinim roditeljima. To verovatno znači da su oni živi i da ćemo u nastavku serije verovatno videti neku spasilačku misiju.

Od svih likova, u prvi plan je definitivno izbio Ezra. Sa ove dve epizode, njegov lik je dobio dubinu, koju, generalno, ostali likovi serije nemaju. U pozitivne aspekte ovih epizoda bih stavio i duel Ezre i Kejnana protiv Inkvizitora i stormtrupera, a scena u kojoj Inkvizitor sa eskadrilom TIE lovaca vija Gousta je takođe bila dobra. Di Bredli Bejker (Dee Bradley Baker), glumac koji je u The Clone Warsu dao glas svim klonovima, se vratio u Star Wars i pozajmio glas onom oficiru na mostu zvezdanog razarača – bilo je kul ponovo čuti njegov glas.

U principu, druga od ove dve epizode mi je bila bolja i bila je zabavna i dobra sve do samog kraja. A šta se desilo to na kraju? Pa, Kejnanovo objašnjenje, zašto je Ezra pao u nesvest kada je dozvao ono veliko čudovište je bilo katastrofalno. Naime, Kejnan je rekao Ezri da je on dotakao Tamnu stranu jer je naredio velikom čudovištu da napadne Inkvizitora. Znači, ako neko naredi životinji da vrši agresiju on automatski dotiče Tamnu stranu? Po toj Kejnanovoj logici, kada su on i Ezra naredili manjim čudovištima (koja se inače zovu firnoci (fyrnocks)) da napadnu stormtrupere, isto je trebalo da se desi – a videli smo da nije. Scenaristi su očigledno hteli da u tom momentu Kejnana predstave u svetlu mudrog Džedaj Učitelja, tipa Kenobi, a kao da su zaboravili šta su napisali na prethodnim stranama scenarija – dakle, ovaj pokušaj je bio totalna katastrofa.

To bi bilo to što se tiče poslednje dve epizode. Sama priča je bila i više nego solidna, sve do samog kraja. Imajući u vidu sve što sam naveo, ove dve epizode (pogotovo druga) su iznad proseka što se tiče Rebels TV serije.

A sada na kraju, da se osvrnemo na čitavu prvu polusezonu Rebelsa. Šta nam je ova serija donela novog, a šta je odnela? Pa generalno, po meni nije ništa ni donela, ni odnela. Iz nedelje u nedelju sam pratio svaku epizodu, i iako su one tu i tamo bile zabavne, ništa naročito se nije desilo. Ne računajući epizodu Rise of The Old Masters, manje-više sve ostale su neke već viđene avanturice, a svađe i vijanje između Ezre, Zeba i Čopera (Chopper) su veoma iritantne. Većina likova nisu razrađeni i nemaju (ili imaju jako malo) dubine. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne mislim da je serija loša, mada ne mislim ni da je preterano dobra – nakon odgledane epizode uglavnom slegnem ramenima i pomalo letargično kažem: „Meh“. Uprkos svemu, ova serija ima velik potencijal i nadam se da će ga iskoristiti. Na posletku, The Clone Wars je krenuo da mi se sviđa tek negde oko treće ili četvrte sezone, tako da ću da se strpim.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s