Rebels – Spark of Rebellion (S01E01)

Iako je zvanična premijera Rebels TV serije zakazana za treći oktobar, prva epizoda se pojavila nedelju dana ranije na jednom od Diznijevih onlajn servisa za gledanje, tako da otud dolazi ova neočekivano preuranjena recenzija. Rebels je najavljivana kao temelj i jedan od aduta „Diznijevog Star Warsa“, a u suštini ona predstavlja zamenu za The Clone Wars. I eto, posle meseci iščekivanja i gomila trejlera i promo tizera, prve dve epizode (spojene u jednu od 40 minuta) su konačno na našim ekranima.

Sama radnja se dešava pet godina pre Epizode IV i počinje na planet Lotal (Lothal), gde tinejdžer, beskućnik i lopov Ezra Bridžer (Ezra Bridger) pokušava da preotme plen (ukraden od Imperije) jednoj drugoj grupi buntovnika. Tu grupu čine Kejnan Džarus (Kanan Jarrus), Zeb Orelios (Zeb Orrelios), Sabin Vren (Sabine Wren), Hera Sindula (Hera Syndulla) i gunđajući astromek-droid Čoper (Chopper). Iako je bio prvo u sukobu sa njima, Ezra se pridružuje ovoj ekipi na njihovom brodu čiji je naziv Goust (Ghost), dok svi zajedno beže od TIE lovaca. Na brodu Ezra shvata da njegovi domaćini nisu grupica jednostavnih lopova, a sa druge strane Kejnan shvata da ni Ezra nije običan klinac i lopov, te mu sprema par testova. Ova družina odmah kreće u sledeću misiju: da oslobodi grupu Vukija (Wookiee) koji su na putu za Kesel (Kessel) gde bi kao robovi radili u rudniku. Međutim, Kejnan i družina ne znaju da im agent Kalus (Kallus), iz Imperijalnog Bezbednostnog Biroa (ISB), sprema zasedu.

Prvo što se zapaža je sam vizuelni stil i dizajn serije. Odmah da kažem, Rebels mi je već nakon ove prve epizode vizuelno mnogo lepši od The Clone Wars. Likovi iz The Clone Wars i njihove facijalne ekspresije, ako ih uporedimo sa onima u Rebels, izgledaju dosta plastičnije. Takođe, uticaj koncept arta Ralfa Mekkuorija (Ralph McQuarrie) je i više nego evidentan, mada to se videlo i u brojnim trejlerima. Što se tiče dizajna, najviše mi se svidelo kako su napravljene svetlosne sablje, pogotovo zbog onog sjaja koji se nalazi uz donji deo svetlosnog snopa. Nasuprot tome, ono što mi se nije svidelo je dizajn Vukija – blago rečeno, izgledali su čudno.

Kada je sama priča u pitanju, ona je dosta sadržajna i tempo je veoma brz, možda čak i previše. Scene pune akcije i napetosti se smenjuju jedna za drugom. Jednostavno, ova naša ekipa je non-stop u pokretu i skoro ništa vremena nije posvećeno likovima. Ali zbog takve brze i napete priče imam osećaj da je ova premijera trajala četri, a ne četrdeset minuta. Usled tog brzog ritma umalo da mi je promakla jedna stvar za koju mislim da je i više nego problematična u priči. Naime, nakon što Ezra biva uhvaćen i zarobljen od strane Kalusa, Kejnan i ekipa beže, ali ipak odluče da se vrate po njega. Ezra se iz svoje zatvorske ćelije nekako izvukao, a kada je došao u hangar zvezdanog razarača tu su od jednom Kejnan i ekipa, sve sa brodom. Kako su tako brzo uspeli da se vrate po Ezru i kako su uspeli da se provuku kroz štitove i obezbeđenje razarača koji ih je do malo pre gonio, a sada su se oni bez problema parkirali u njega? Možda se i mogu dati odgovori na prethodna pitanja, ali sumnjam da bi bili dobri.

Za kraj ostaje mi samo da kažem da mi se u principu ova premijera poprilično svidela, iako očekujem više od narednih epizoda. Bilo je očigledno i u trejlerima, a ovde smo dobili konačnu potvrdu, kakvu Dizni želi da napravi seriju sa Rebels – simpatičnu avanturicu laganog tona (što nužno ne znači ništa loše), mada onima koji uživaju isključivo u nekim mračnijim pričama, ovo će biti poveći problem.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s