Kvaj-Gonove lekcije Obi-Vanu

Svi znamo Obi-Vana Kenobija kao smirenog, fokusiranog džedaja koji deluje kao da ima odgovore na sva pitanja. Neko ko zna svoju svrhu u životu. Na kraju krajeva, Obi-Van je takoreći obučavao dva najmoćnija džedaja u istoriji i davao im smernice čak i posle smrti.

Ipak postojalo je vreme kada je Obi-Van bio mlad nesiguran padavan pun pitanja i sumnji, ali ga to nikada nije sprečavalo da ispuni svoju dužnost…

 

U stripovima Star Wars: Tales zatičemo Obi-Vana i Kvaj-Gona Džina na jednoj udaljenoj divljoj planeti gde se Kvaj-Gon brine o odvratnom malom stvorenju koje ih neprestano vređa. Obi-Van je sumnjičav ali iako postavlja pitanja svom učitelju ne usuđuje se da mu prigovara.

Kasnije isto to stvorenje dovodi hordu pljačkaša da napadnu Kvaj-Gona i Obi-Vana ali ih ova dvojica prosto masakriraju a sa njima i malog izdajnika.

Kada Obi-Van pita Kvaj-Gona zašto je nahranio i brinuo se o stvorenju za koje je znao da će ih izdati i koje je na kraju ubio, Kvaj-Gon odgovara da je služio Sili, kada je stvorenje bilo u nevolji on mu je pomogao, kada ga je napalo on ga je ubio. Sve u skladu sa voljom Sile.

Nakon toga Kvaj-Gon oseća prisustvo Silana drevnog čudovišta Tamne strane Sile koje nalikuje na himeru. Učitelj izjavljuje da će napasti i probati da ubije čudovište a učenik, Obi-Van, mu se naravno pridružuje u tom poduhvatu.

Nakon naporne borbe dva džedaja izlaze kao pobednici usmrtivši Silana. Kasnije kada su se ulogorili Obi-Van pita zašto su morali da ubiju čudovište koje ih nije ni diralo? Koje je samo postojalo? Zar njegovo postojanje takođe nije volja Sile? Kvaj-Gon odgovara da je samo slušao volju Sile i da su u tom napadu njih dvojica delovali kao agenti Sile. Zašto je Sila htela čudovište mrtvo? Kvaj-Gon ne zna. On kaže da je put džedaja dug i težak, kao i da džedaj mora da uradi mnoge stvari koje mu se ne sviđaju da bi služio Sili i svom Redu. To je lekcija koju će mladi Obi-Van dobro upamtiti…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima i pridružite se diskusiji na našem Diskord serveru.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s