Kako je jedan džedaj otvorio sitovski holokron?

Sitovski holokroni su bili (i ostali) vrlo retki. Jedan od razloga je to što ih je napravljeno poprilično malo, a svaki Gospodar Sita koji je bio dovoljno srećan da dođe u posed nekog holokrona bi ga ljubomorno čuvao. Drugi razlog je što su ih kroz vekove džedaji uništavali ili pohranjivali u svoj trezor u Hramu na Korusantu.

Sitovski holokroni, za razliku od džedajskih, su izuzetno opasni. Mnogi moćni Gospodari Sita su svoja saznanja i svoju filozofiju skladištili u takvim holokronima, pa čak su ostavljali i deo sebe, takoreći, koji bi prenosio njihove tajne onima dostojnim da otvore holokron. Budući da su ovi holokroni sadržali drevne rituale, nacrte moćnih oružja i duboke tajne Tamne strane, a i da su Gospodari Sita prilično nepoverljiva sorta, skoro svi su zahtevali, pored toga da vlasnik bude moćan u Tamnoj strani Sile, i neki poseban „ključ“ kako bi se otvorili…

E pa za jedan holokron ipak znamo šta je bilo potrebno da se otvori, a otvorio ga je ni manje, ni više nego džedaj

U knjizi The Last Jedi (ali ne novelizacija filma, već romanu koji pripada Legendama) saznajemo da je jedan od džedaja koji su preživeli Naređenje 66 i Džaks Pavan. On je član organizacije koja se zove „Whiplash“ i koja predstavlja pokret otpora na Korusantu. Kada vođu organizacije otme Dart Vejder, a na Korusantu uništi skoro sve koji su preostali, Džaks kreće u samoubilačku misiju da spase vođu svoje organizacije od ruku Darta Vejdera.

Međutim, pošto Vejder svog zarobljenika drži u tajnoj bazi unutar asteroida koji je krcat Inkvizitorima to neće biti tako lako. Džaks u svom posedu ima drevni sitovski holokron. Vođen predosećajem Džaks odlazi na Datomir gde traži pomoć od Noćnih sestara. Dok luta Datomirom Džaks sasvim slučajno saznaje da je ključ za otvaranje holokrona krv. I to krv nekog ko je osetljiv na Silu. I to mnogo nje. Da bi se nabavila dovoljna količina krvi za otvaranje holokrona neko mora da bude ubijen.

Ipak Džaks, budući da je džedaj, ceni život više od svega. On pronalazi rešenje koje tvorac holokrona, Dart Ramaž, nije mogao ni da zamisli – Džaks zajedno sa još tri Noćne Sestre seče ruke i njih četvoro zajedno daju dovoljnu količinu krvi za otvaranje holokrona!

Džaks napokon može da zaroni u drevno znanje i stekne moći koje će mu biti i te kako potrebne da oslobodi svog prijatelja iz Vejderove tajne baze…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s