Snoukova smrt je primorala Abramsa da vrati Palpatina u Usponu Skajvokera

on

Lančane reakcije ponekada vode ka alternativnim putevima u pravcima ka kojima ne bismo možda nikada ni krenuli. Prema ko-scenaristi Uspona Skajvokera, Krisu Teriu, Snoukova smrt u Poslednjem džedaju je ostavila prazninu u kontekstu moćnog sveobuhvatnog negativca. Ko bolji da preuzme to mesto i zaokruži Palpatin/Skajvoker priču od onoga koji je tragao za besmtrnošću od samog početka?

U intervjuu sa portalom Awards Daily, Kris Terio je izložio događaje i odluke koje su dovele do povratka Palpatina u Usponu Skajvokera. Prva tačka na rasporedu je bila činjenica koliko su zapravo Ketlin Kenedi i Mišel Rejvan bile angažovane oko kraja priče. Kris je o tome rekao:

Keti Kenedi i Mišel Rejvan su imale jasan plan kako su želele da se stvari završe. Imalu su jasnu ideju o određim momentima u narativu koje su htele da pogodimo. Takođe su nam dale dosta slobode u postizanju tih ciljeva. Znali smo da su Rej i Ren ključni zas ovu trilogiju, ali takođe smo osetili da je potrebno da nađemo način da se Kajlo, sin Leje i Hana, iskupi. Osećali smo se tako od samog početka, jer kada je Džej Džej oformio lik Kajlo Rena u epizodi sedam, on je vojevao rat unutar samog sebe, naslućivao da je bio izopačen od strane nečega većeg od samoga sebe i da je zbog toga napravio mnogo loših izbora. Džej Džej i ja smo smatrali da je potrebno da nađemo način da se on iskupi…

Iskupljenje Bena Soloa je bila srž oko koje je priča Epizode IX morala da se oformi, zajedno sa završetkom Rejinog puta samo-otkrovenja uprkos njenom mračnom nasleđu. Smrt Vrhovnog vođe Snouka u Poslednjem džedaju je uzdiglo Kajla kao novog „velikog zlicu“ trilogije, te ga je bilo dosta teže preokrenuti u epizodi devet bez dodatnog značanog antagoniste. Naravno, mogli su da se opredele za to da Kajlo sam shvati da je pogrešio, ali su smatrali da poraz drugog entiteta ima veću težinu. Terio dalje objašnjava kako je Snoukova smrt vratila povratak Palpatina (ideja za koju je Ketlin Kenedi bila vrlo zainteresovana od samog početka ) u opticaj.

Iskupljenje Bena Soloa postaje problematično na kraju epizode osam pošto Snouka više nema. Kajlo Ren se u tom momentu čini kao najveći negativac u galaksiji. Trebao nam je antagonista protiv kojih bi se heroji borili i tada smo pokušali da se fokusiramo na pitanje koji to veliki izvor zla stoji iza svega ovoga ovoliko dugo. Tada smo zaista agresivno počeli da pristupamo ideji da ovo staro zlo nikada nije umrlo. Izvor zla u galaksiji je ovaj mračni duh, entitet poznat kao Palpatin u ovoj verziji – njegovo telo je umrlo u Povratku Džedaja – koji je strpljivo čekao svoju osvetu. Iskopao je svoju lisičju rupu i iščekivao šansu da ponovo uspostavi svoju apsolutnu dominaciju.

Prema Teriu, zvuči kao da je Abrams prihvatio izazov da vrati najveće zlo u istoriji Ratova zvezda.

Ovo se uklapa sa Džej Džejem budući da on voli magične trikove. Često priča u metaforama i magičnim trikovima, tako da u epizodi sedam i osam, mislite da gledate jedno, a zapravo gledate nešto sasvim drugo. Kada pogledate ranije filmove, stvari počinju da imaju smisla. Ren i njegova posvećenost ideji njegovog dede. Glas koji je oduvek čuo u glavi. Određene sličnosti između Snouka i Palpatina. Namera je bila ta da, do momenta kada stignete do epizode devet, shvatite da postoje realni razlozi zašto se sve ovo dešava. Prikazuje kako se ova bitka bije ciklično kroz ceo serijal.

Šta vi mislite? Da li vam je bilo drago da ponovo vidite Palpatina ili vam je njegov povratak obesmislio Anakinovo iskupljenje? Možda oba u isto vreme?

Pišite nam u komentarima!

Za poslednje vesti o Epizodi IX posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s