Srpski X-Wing reprezentativac Filip Vukić osvojio regionalni turnir u Poljskoj i poziv na svetsko prvenstvo!

Tokom vikenda 26-27. oktobra u Varšavi se održao turnir X-wing Hyperspace Trial. To je jedan od par regionalnih turnira koji se događa tokom cele godine u Poljskoj.

Na njemu se takmičilo 40 igrača iz raznih gradova sa ciljem da osvoje super nagrade – akrilni tokeni, nove kockice, specijalni templejti, kao i najvažnija nagrada – trofej i poziv na svetsko prvenstvo u X-wingu sledeće godine. Među takmičarima ovog turnira bio je član X-Wing reprezentacije Srbije, Filip Vukić, kog smo vam predstavili u tekstu koji smo objavili pred timski X-Wing šampionat. Tokom prvog dana (subota) igralo se pet rundi, a u nedelju se igrala nokaut faza (top 8, top 4 i finale).

Filip je na ovom takmičenju koristio listu od 8 brodova (što je maksimalna količina brodova u X-Wing listi) Separatista, koju čine Belbullab-22 lovac (brod koji koristi General Grievous u animiranoj seriji The Clone Wars) uz pratnju sedam Vulture Droid lovaca. Naš reprezentativac je ovako prokomentarisao svoj izbor liste i samu listu:

Trenutno, iako sam se prebacio sa Imperije na Separatiste i dalje mi najviše odgovaraju liste sa puno jeftinih brodova tipa easy to play, hard to master. Skoro svake godine tokom timskih šampionata sam vodio TIE swarm. Lista je jako zabavna za igranje zahvaljujući droidu TA-175 koji daje svakom brodu modifikacije, svaki put kada neki prijateljski brod bude uništen.

Pored toga, Filip nam je ukratko opisao i sve partije koje je odigrao tokom dvodnevnog takmičenja.

Prvi meč sam igrao protiv liste sa dva Delta-7 Aethersprite lovca i jednog Naboo Royal N-1 lovca (piloti su bili Obi-Wan, Plo Koon i Ric Ollie). Zahvaljujući R2 Astromech upgrade-u imali su mogućnost da regenerišu štitove i beže u nezgodnim trenucima. Sva sreća da sam u zadnjem potezu uspeo da mu blokiram dva broda i skinem dovoljno štitova da dobijem određene poene, te sam pobedio 59-43.

Drugi meč je bio protiv slične liste, ali umesto Plo Koon-a ovde je bio čuveni Anakin Skywalker u svojoj Delti-7. Protivnik je hteo da mi priđe sa strane ali uspeo sam da mu pročitam nameru i odem u drugom potezu sporije pa su njegova dva broda ostala ispred svih mojih osam što se završilo uništenjem oba broda. U narednom potezu sam uhvatio poslednji brod koji je eksplodirao posle 3 paljbe mojih raketa i meč se završio za 11 minuta rezultatom 200-0.

Treći meč i treća slična lista (od 40 takmičara, 9 je koristilo liste brodova Republike). Protivnik je bio dobar igrač, ali nije stigao na vreme da mi ubije dovoljno droida i u zadnjem pucanju je izgubio još jedan brod i to je bio kraj igre. To je bio najteži meč prvog dana, a i posle se ispostavilo da je moj protivnik završio na drugom mestu kao najbolji igrač sa rezultatom 4-1 i izgubio sledeći put tek u top 8 od liste brodova Otpora sa kojom sam se ja sreo u finalu.

U četvrtoj rundi sam se prvi put sreo sa listom Imperijalnih brodova. To mi je uvek bila omiljena frakcija pa sam bio dobro upoznat sa njom. Protivnik je vodio čudnu listu od dva TIE Fightera, dva TIE Bombera sa raketama i Darth Vader-a u njegovom TIE Advenced-u. Iako sam sigurno ušao u meč morao sam dobro da isplaniram momenat pucanja pošto je on prvi pucao sa svim svojim brodovima, a tek posle moji droidi … koji su ostali. Sva sreća pa su posle prvog pucanja svi moji preživeli, a uspeo sam da uništim većinu njegove liste. Posle četvrtog poteza, partija je bila završena rezultatom 200 – 43 (izgubio samo dva droida).

Posle 4 pobede imao sam sigurno mesto u top 8, ali naravno hteo sam da pobedim i poslednju partiju tog dana pošto je od rezultata zavisilo uparivanje za prvu rundu sledećeg dana a i lista mog protivnika je bila izazov pošto puno ljudi smatra da je to sada vrlo jaka lista sa kojom se teško igra. To su naravno novi Separatistički brodovi – dva Nantex lovca i General Grievous u Belbullabu. Protivnik je isto imao skor 4-0 pa smo igrali za prvo mesto u plasmanu prvog dana takmičenja.

Lista je vrlo jaka protiv asova – brodova koji imaju visoku inicijativu i pošto lete kao poslednji mogu da nadmaše protivnika sa repozicijom. Protiv moje liste gubi tu prednost pošto ako uspe na pobegne iz vidnog polja jednog, dva ili tri moja broda, ostaje još njih pet. Posle tri poteza meč se završio rezultatom 200 – 38 i prvi dan sam završio kao jedini sa skorom 5-0 i MoV-om od 1580.

Ukupni rezultati prvog dana turnira:

RegionalsPoljska2019Rez

Sledeći dan je počeo mečom u top 8 a pošto moj protivnik iz pete runde prethodnog dana nije uspeo da mi oduzme puno poena i imao je najmanje MoV poena od svih igrača iz top 8, a to je značilo da opet igramo zajedno (sistem uparivanja u top 8 je specifičan, uparuju se mesta 1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Videlo se da je smislio drugačiju taktiku za sledeći dan i hteo je da mi priđe sa dve strane, a ja se nisam zaleteo agresivno, već sam se prvo sakrio u asteroidima, a posle toga izleteo svim brodovima i „pokupio” ga sa stola, uz gubitak samo jednog i po brodića. Rezultat: 200 – 29.

U top 4 sam imao najteži meč na celom turniru. Paweł (moj ortak sa koji je sa nama išao prošle godine na takmičenje u Ameriku) doveo je jako gadnu listu – pet Special Forces TIE Fightera Prvog reda sa pasivnim modifikacijama. TIE/sf su jako izdržljivi, mogu da pucaju napred i nazad što ih čini malo nepredvidljivim. Posle prve razmene vatre imao sam malu prednost, ali u sledećem potezu sam izgubio 4 broda, a moj protivnik samo jedan i tu je mogao već biti kraj meča pošto su njegovi brodovi pucali prvi a kretali se posle mojih i imali duplo više zdravlja. U narednih sat vremena uspeo sam da ubijem još tri a poslednjeg da ostavim na zadnjem poenu života, uz gubiti samo još jednog droida. Polufinale sam završio rezultatom 180-124.

U finalu me je čekao Marios, koji je prosle godine pobedio na najvećem turniru u Poljskoj – Polish System Open-u i pre nedelju dana igrao za reprezentaciju Evrope na side-event-u svetskog prvenstva protiv američkog tima. Jako dobar igrač sa jakom listom brodova Otpora – 3 nova X-Winga (Jessika Pava, Lieutenant Bastian, Temmin Wexley) i Transport Pod sa Finn-om kao pilotom.

Tu je isto kao u meču sa Imperijom sve zavisilo od dobrog planiranja prvog pucanja. Posle par poteza gde smo leteli na ivicama table, Marios je odlučio da skrene prema meni ali je leteo izmedju asteroida što ga je jako ograničavalo za sledeće poteze. Posle prvog pucanja izgubio sam dva droida i bilo je pomalo napeto, ali posle sledećeg poteza, gde sam uspeo da dovršim jednog X-Winga a drugog da blokiram tako da ostane na asteroidu i ne puca, a posle i da ga uništim već sam imao veliku prednost. Trebalo mi je još par minuta da uhvatim ostala dva broda i totalno uništim listu Otpora rezultatom 200 – 62.

Osim kartica, templejta, kockica i trofeja, osvojio sam poziv za svetsko prvenstvo. Nažalost to je samo mogućnost učešća u turniru koji se održava u Americi. Ako neko hoće da ima obezbeđen i put mora da pobedi turnir koji je jedan nivo više, a to su ili nacionalno prvenstvo ili, na primer, evropsko, a takvi turniri okupljaju par stotina ljudi.

Od 9.-10. novembra održava se Poljsko prvenstvo tako da ću imati priliku da se ponovo borim sa najboljim igraćima za neke nove nagrade i eventualno putovanje u Minesotu gde je glavna filijala firme Fantasy Flight Games.

Ovom prilikom čestitamo Filipu na osvojenom turniru i želimo mu sve najbolje na predstojećim turnirima.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s