Joda završio u udžbenicima istorije u Saudijskoj Arabiji!

Na slici iznad za stolom se nalazi kralj Fajsal od Saudijske Arabije, a sa njegove desne strane čuveni džedaj učitelj Joda.

Fotografija je naravno fotomontaža. Originalna slika, na kojoj nema Jode, pokazuje istorijski momenat kada Fajsal potpisuje povelju Ujedinjenih nacija u San Francisku 1945. godine. Međutim, ova fotomontaža je završila u udžbenicima istorije za srednje škole u Saudijskoj Arabiji!

E sad kako je Joda dospeo u zvanične udžbenike u zemlji koja čak ni nema bioskope, to niko ne zna, pa čak ni umetnik koji je napravio ovu fotomontažu. Naime, Abdulah Al Šehri, umetnik koji pravi montaže istorijskih slika i pop kulture (jer su originali po njegovim rečima „tužni i depresivni“), je osoba koja stoji iza ove slike. Međutim, ni on ne zna kako je njegova slika Jode i Fajsala dospela u zvanične srednjoškolske udžbenike. Evo šta je on rekao za The New York Times:

Ja sam taj koji je dizajnirao [sliku], ali ja je nisam stavio u udžbenike. Ni na koji način nisam želeo da uvredim kralja.

Nedugo nakon što je uočena ova greška, oglasio se i saudijski ministar obrazovanja, Ahmed al-Ejsa, koji je na Tviteru dao izvinjenje i rekao:

Ministarstvo je počelo da štampa verzije udžbenika sa originalnom slikom i povlači iz upotrebe one sagreškom. Oformljen je pravni odbor koji će da utvrdi izvor greške i koji će da preduzme odgovarajuće mere.

Za poslednje Star Wars vesti pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s