The Star Wars

The Star Wars: Based on the Original Rough Draft Screenplay by George Lucas

Čudan je razvojni put jedne ideje. Od njenog začeća do realizacije ona se može menjati do neprepoznatljivosti. Autor i delo konstantno menjaju jedno drugo, često na čudne načine. Ponekad se dogodi da čak i kad autor završi svoje delo on nastavi da ga menja, prepravljajući, brišući, dodavajući, delove priče kako bi se prirodno uklapali jedni sa drugima. Za vreme nastanka Ratova zvezda mnoge stvari su prepravljane čak i u poslednjem trenutku uoči snimanja. Setimo se izbrisane scene sa Bigsom na Tatuinu ili trenutka kad su Vejder i Anakin Skajvoker postali ista osoba, a da većina onih koji su radili na filmu nije o tome imala pojma. Čak i godinama nakon izlaska Lukas je menjao svoj magnum opus (uprkos svoj frustraciji fanova). Ipak najveće izmene su se dogodile u transformaciji od prvobitnog scenarija do onoga što smo dobili  u Novoj nadi.

Te davne 2013. godine Ratovi zvezda su tek sveže prešli u ruke rastućeg konglomerata Diznija. Međutim autorska prava za stripove su ostala u rukama Dark Horsa do kraja 2014. kada se dvadesetak godina duge istorije saradnje završilo. U sam suton te saradnje dolazi nešto drugačije.  Džonatan Rinzler (Jonathan W. Rinzler) dugogodišnji editor i pisac Star Wars knjiga i vodiča, uz pisca i ilustratora Majka Mejhua (Mike Mayhew) kao crtača, na svetlost dana donese strip koji je nastao na osnovu prve kompletne verzije scenarija. Mini serijal jednostavnog naziva The Star Wars u osam brojeva, plus nulti broj koji objašnjava kako su nastali izgledi likova, kao i nekoliko strana stripa koji je prezentovan Lukasu da bi se obezbedio njegov blagoslov, pokazuje nam originalnu zamisao Džordža Lukasa.

Priča prati glavnog junaka Anakina Starkilera koji na nagovor oca treba da da postane džedaj-bendu ratnik i upoznaje sa Lukom Skajvokerom jednim od poslednjih džedaja. Luk je general na planeti Akvileja kojoj preti ofanzifa od strane Novog galaktičkog carstva. Narod planete nije za rat, ali im on dolazi pošto Dart Vejder koji se nalazi na čelu imperijalnih snaga bez većih poteškoća zauzima planetu. Luk ima plan kako da spasi članove akvilejske kraljevske porodice buduću kraljicu Leju i njenu mlađu braću. Za ostvarenje tog plana treba mu pomoć poznatog švercera Han Sola. Plan naravno polazi naopako i junaci nailaze na niz poteškoća, ali i na neke neočekivane saveznike.

Pisanje predstavlja slabost ovog stripa. Rinzler je učinio ono što je najviše mogao u pokušaju da ga pretvori u stip scenario.  Priča pati od rupa, delovi kao na primer ljubav između Anakina i Leje, su zbrzani. Priča pati od previše likova, a neki od nijih su potpuno nepotrebni i tu su samo radi ekspozicije. Samo jedan primer je Dart Vejder koji je samo carski general dok je titula sitha zapala princu Valorumu skoro nebitnom liku, važnom jedino za tvist na kraju. To dovodi to toga da iako je Anakin glavni lik nemamo takav osećaj dok čitamo. Stvari su nam konstantno poznate, ali na drugačiji način. Najzanimljiviji i najkompikovaniji lik je Anakinov otac.

Crtež je izuzetno impresivan i predstavlja najbolji deo ove priče. Iako Mejhu nije strip crtač od velikog iskustva, već se bavi ilustacijom i uglavnom radi naslovne strane,  pokazao se kao dorastao zadatku.

4-10

Paneli imaju osećaj kao da su slike. Na njima se nalaze sitni detaljima koji daju živost svojim protagonistima. Ruku na srce neki izbori su krajnje diskutabilni, Han Solo liči na Stvorenje iz Močvare, dok za izgled vukija ostavljam vama da sami prokomentarišete.

Uz sve mane moram da priznam da sam pomalo uživao u stripu. Lepo je videti kreativni proces i upoređivati ono što je moglo da bude sa onim  što jeste. Mnoge ideje će biti reciklirane, prepravljane, spajane, dodavane, izbacivane. Priča se može posmatrati i kao alternativni univerzum. Možda ovo i jeste samo želja Dark Horsa za muženjem franšize pre njenog odlaska, ali ipak on predstavlja važan deo istorije Ratova zvezda i procesa koji je prehodio njegovom nastajanju. Ako vas ovo što sam napisao bar malo zaintigiralo uzmite pomučite se malo i pronađite ovaj nebrušeni dijamant koji je nakon procesa dorađivanja te 1977. zasijao kao supernova.

NAPOMENA UREDNIKA: Iako je Marvel na naslovnicu ovog stripa nalepio „Legends“ baner, strip The Star Wars ne pripada Legends kontinuitetu! Jednostavno, Marvel lepi ovaj baner na naslovnice svih Star Wars stripova koji su izašli do januara 2015

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s