Svi „easter eggovi“ iz Odmetnika-1!

Upozorenje! Nastavak teksta sadrži veliku količinu spojlera iz Odmetnika-1, tako da ukoliko niste odgledali film, savetujemo vam da izađete iz ovog članka!

Odmetnik-1: Star Wars priča je bez sumnje bio dobar i jako zabavan film, a jednim delom su ga takvim učinile gomile „easter eggova“, skrivenih detalja i kameo upada, u kojima su fanovi uživali. Neki od njih su bili više, a drugi manje očigledni, te smo rešili da ih pokušamo pobrojati sve! Pa, da krenemo:

Plavo mleko!

Na početku filma, u kući Ersoovih, vidimo da mala Džin u ruci drži čašu plavog mleka. Isti ovaj napitak smo videli u Epizodi IV u domu Larsovih na Tatuinu (slika iznad).

HAVw A6 tenk!

Na početku filma, odmah nakon što je upoznamo, Džin biva transportovana u radni kamp na planeti Vobani. Vozilo u kom ona biva prevožena je HAVw A6 tenk, koji doduše ima manje modifikacije! Ovog monstruma sa deset točkova smo prvi put videli u Epizodi III, tokom bitke na Kašiku. A kad smo već kod planete Vobani, nije li slučajnost što je ona anagram od „Obi-Van“?

Šlem imperijalnog skauta!

Dok Bodi Ruk biva sprovođen u tajni štab Soa Gerere, jedan od Soovih pobunjenika nosi šlem imperijalnog skauta, koje smo prvi put videli u Epizodi VI.

Dedžarik!

Kad dospe u Soov štab, Džin tu pronalazi gomilu raznih, šarenolikih vanzemaljaca i vojnika. E sad, u jednom kadru se vidi da par njih igra Dedžarik – onu igru koju igraju Čui i Artu u Epizodi IV u Sokolu dok putuju ka Alderanu.

Doktor Evazan i Ponda Baba!

Dok prolazi ulicama Džede, Džin se slučajno sudari sa doktorom Evazanom – da, onim nervoznim likom iz Epizode IV koji u kantini saopšti Luku da je osuđen na smrt u dvanaest sistema.

General Romodi!

General Hurst Romodi je bio jedan od visokih imperijalnih oficira koji su sedeli za stolom zajedno sa Tarkinom, Motijem, Jularenom i ostalima u Epizodi IV. U Odmetniku-1 vidimo ovog oficira tokom prve probe oružja Zvezde smrti.

Pobunjenici!

Kad kažemo „pobunjenici“ mislimo na junake animirane serije Star Wars Rebels, koji se pojavljuju u nekoliko navrata. U pobunjeničkoj bazi na Javinu 4 čujemo „Poziv za generala Sindulu“ na razglasu, što se sasvim sigurno odnosi na Heru, mada možda je i za njenog oca, Čama Sindulu. Dalje, kada onaj oficir priđe Mon Motmi da joj kaže da je grupa sletela na Skarif i otpočela napad, u pozadini vidimo nikog drugog do Čopera! Tokom bitke iznad Skarifa, a i na platformi za sletanje na Javinu 4 vidimo i njihov brod – Duh!

T-15!

Dok Bejz i Čirut idu po Skarifu i „ućutkuju“ imperijalne vojnike, jednog po jednog, čujemo kako dva stormtrupera pričaju o T-15 spideru. To je jasna referenca na Epizodu IV kad Ben Kenobi gasi vučni zrak na Zvezdi smrti i čuje dva stormtrupera kako pričaju o novom T-16 modelu. U Buđenju Sile imamo takođe jako sličnu scenu kad Rej čuje dva stormtrupera kako pričaju o novom T-17 modelu. Stormtruperi očigledno samo pričaju o spiderima u slobodno vreme.

Crvena i Zlatna eskadrila!

Tokom bitke iznad Skarifa, na strani Pobunjenika učestvuju i Crvena i Zlatna eskadrila (zajedno sa njihovim vođama Garvenom Drajsom i Džonom Venderom)! Ove asove smo prvi put videli u Epizodi IV tokom finalne bitke, a za Odmetnik-1 lica ovih pilota su morala biti digitalno rekreirana.

Obi-Van i Leja!

Dok prolaze hodnicima baze na Javinu 4, Bejl Organa Mon Motmi pomene njegovog „starog Džedaj prijatelja“, što je naravno Obi-Van Kenobi i kaže ima „proverenog glasnika“ za nacrte Zvezde smrti, što je naravno Leja

Korusant!

Tokom jedne flešbek scene vidimo Galena, Liru i Džin Erso u njihovom stanu na Korusantu, dok im je u gostima Krenik. Ova scena se odvija par godina nakon nastanka Imperije i opisana je u knijzi Rogue One: Catalyst.

Vejderov zamak!

Jedna od najkul scena iz čitavog filma je Vejderovo prvo pojavljivanje. Vejdera srećemo u njegovom zamku na planeti Mustafar! Ovaj zamak je kreirao čuveni umetnik Ralf Mekuori za Epizodu V.

Artu i Tripio!

Dva najpopularnija Star Wars droida su se pojavili u bazi na Javinu – doduše, Kejtu im je sada ozbiljna konkurencija, kada je popularnost u pitanju.

Kodni nazivi!

Dok u bazi na Skarifu pretražuju arhivu za nacrtima Zvezde smrti, Kasijan pronađe nekoliko naziva: „Stellar Sphere“, „Mark Omega“, „Pax Aurora“, „War Mantle“, „Cluster Prism“ i „Black Saber“. Prva tri su kodni nazivi za određene zasebne projekte unutar izgradnje Zvezde smrti (npr. u jednom se radi na štitovima, u drugom na pogonu, itd.), dok za poslednja tri ne znamo. Doduše, poslednji je možda referenca na Darksaber knjigu iz Legends kanona koja se bavi oko istoimenog super-oružja (delom zasnovanog na Zvezdi smrti).

Karabast!

Tokom bitke na Skarifu jedan od pobunjeničkih vojnika – Pao (slika iznad) – drekne „Karabast!“, što je omiljena psovka Zeba Oreliosa iz serije Star Wars Rebels.

Crveni 5!

Tokom bitke iznad Skarifa vidimo da jedan buckasti pobunjenički pilot – čiji je pozivni znak „Crveni 5“ – biva pogođen i uništen. Ovo objašnjava kako se taj pozivni znak oslobodio pa da je Luk Skajvoker mogao da ga koristi u Epizodi IV.

„Hammerhead“ korvete su dugo bile zaštitni znak starog kanona i perioda Stare republike, ali su kanonizovane u seriji Star Wars Rebels. U Odmetniku-1 jednu od njih vidimo u bici iznad Skarifa kako gura posrnuli imperijalni zvezdani razarač na drugi.

Kapetan Antiles!

Kapetan Rejmus Antiles je nesrećna duša koju na početku Epizode IV, nakon vrlo kratkog ispitivanja, zadavi Dart Vejder. U Odmetniku-1 vidimo njega kako na samom kraju filma predaje planove princezi Leji.

To bi bilo to. Da li ste primetili sve ove detalje ili da li ste pronašli neke koji su nama promakli, napišite nam u komentarima.

One Comment Add yours

  1. Mahom 80 posto sam primetio 🙂

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s