Tajna istorija Lor San Teke

Na početku Epizode VII starac po imenu Lor San Teka, kog je igrao čuveni Maks von Sidou, je Pou Dameronu predao poslednji deo mape koja vodi do Luka Skajvokera i time je otpočeo priču ne samo Epizode VII, već i čitave nove trilogije. Iz nekoliko uvodnih scena se videlo da je Teka izuzetno važan lik sa bogatom pričom koja stoji iza njega, međutim, osim tih naznaka, mi o njemu nismo saznali apsolutno ništa. Ipak, u poslednjih par meseci je isplivalo nešto informacija koje smo mi okupili u ovom članku, a koje nam otkrivaju deo veoma zanimljive priče koja stoji iza ovog lika.

I dalje se ne zna sve o Lor San Teki, ali dopunski materijali kao što je na primer Star Wars: The Force Awakens: The Visual Dictionary, nam otkrivaju neke veoma zanimljive detalje. Ovaj vizuelni rečnik, koji je napisao Pablo Hidalgo iz Grupe za kanon u Lukasfilmu, otkriva da je Teka bio član organizacije „Crkve Sile“. Crkva Sile je bila zajednica ljudi koji su verovali u ideale vitezova Džedaja, iako oni sami nisu mogli da koriste Silu. Nakon pada Džedaja, Crkva Sile je verovala da će se jednog dana oni vratiti i da su oni potrebni celoj galaksiji. Kao što je Teka rekao u filmu: „Bez Džedaja, ne može biti ravnoteže u Sili.“

Crkva Sile i njena verovanja su bili zabranjeni tokom vladavine Galaktičke Imperije. Pripadnici ove religije su morali da beže i da se skrivaju, ali su i dalje nastavili da veruju u povratak Džedaja. Iako ih je Imperija pokušavala iskoreniti, vera je nastavila da živi. Selo Tuanul, gde je Teka živeo na planeti Džaku, bila je duhovna zajednica članova Crkve Sile, pre nego što ju je napao Prvi red.

U Star Wars Bookworms podkastu, Pablo Hidalgo je otkrio da je ideju o Crkvi Sile razvio, niko drugi do Džordž Lukas lično, i to za igranu seriju na kojoj je radio nakon što je završio sa Epizodom III. Koncept i detalji o Crkve Sile nikad nisu bili objašnjeni u nekim drugim Star Wars pričama, a s obzirom da se od igrane serije odustalo, nije ni bilo prilike da se Crkva Sile negde umetne u priču. Ipak, producenti Epizode VII su želeli da iskoriste ovu ideju, tako da iako Lukas više ne učestvuje u pravljenju Ratova zvezda, njegove ideje i sada oblikuju sagu.

Nakon bitke za Endor i nakon smrti Imperatora Palpatina, Luk Skajvoker je počeo da traži zaboravljene Džedajske tekstove i znanja (koja je Imperija pokušavala da uništi) da bi obnovio Džedajski red. U toj potrazi je našao prijatelja i saveznika u Lor San Teki. Prema rečima princeze Leje, nije postojalo džedajsko mesto i hram na kom Teka nije bio, što ga je činilo idealnom osobom da pomogne poslednjem Džedaju da nađe znanja koja će mu pomoći da obnovi Red i trenira novu generaciju Džedaja.

Jedan takav deo znanja je bila mapa do planete Ak-Tu, okeanske planete gde je Skajvoker otišao nakon što je Kajlo Ren uništio novu generaciju Džedaja. Tu je Skajvoker otišao da traži prvi hram Džedaja. Mapa je odvela Rej na Ak-Tu, gde je pronašla Skajvokera i vratila mu njegovu staru svetlosnu sablju kao simbol nade.

Avanture Lor San Teke, dok je istraživao galaksiju, postale su stvar legendi. U novelizaciji Buđenja Sile Alana Dina Fostera, Po Dameron govori Teki da je odrastao slušajući priče o njegovim avanturama. Dameronu je bila čast što ga je upoznao.

Pre nego što je Dameron našao Teku na planeti Džaku, bilo mu je naloženo, od strane generala Leje Organe, da nađe starog istraživača da bi Otpor mogao da pronađe Luka Skajvokera. U novom strip serijalu Poe Dameron, Po i njegov tim – Crna eskadrila – prate stope Tekinih putovanaja. Jedan svet koji su posetili, a na kom je prethodno Teka jedno vreme živeo, je bio dom duhovnika poznatih pod imenom „Creche“, sa kojim je Teka obitavao da bi saznao njihove običaje.

Nema sumnje da ćemo saznati više o Lor San Teki u budućnosti, a ja ne mogu da dočekam da saznam u kojim je sve avanturama on bio pre Buđenja Sile. Koja su vaša mišljenja o ovom zanimljivom liku? Napišite nam u komentarima.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s