Naučnici odgovaraju na to koliko je zapravo velik i složen Star Wars EU

1

Opšte je poznato da je Star Wars Prošireni univerzum (EU) jedna džinovska i izuzetno složena tvorevina – čine ga na hiljade stripova, knjiga, kratkih priča, video igara, dodataka za FRP-ove itd. od kojih je svaki od njih dodavao nešto novo gigantskom loru Star Warsa i njegovoj ogromnoj bazi likova. Ali koliko je zapravo Star Wars EU velik i kompleksan, pokušao je da odgovori tim naučnika sa instituta École Polytechnique Fédérale iz Lozane u Švajcarskoj.

Naime, ovaj tim istraživača, koji je predvodio francuski naučnik Kirel Benzi, je napravio poseban softver koji je prikupljao i analizirao podatke sa desetina hiljada članaka koji se nalaze na Wookieepediji (to je Star Wars wikipedija, ako neko ne zna). Na prikupljene podatke je potom primenjena teorija grafova te su istraživači dobili uvid u povezanost raznih likova, nihovih priča i još dosta toga.

Istraživanje je otkrilo da Star Wars EU sadrži neverovatnih 21.647 likova! Kada se od tog broja oduzmu pozadinski, neidentifikovani likovi, ta brojka pada na 19.612. Od tog broja njih 7.563 su bitni likovi koji imaju velike priče. Dalje, među tim bitnim likovima njih 1.367 su Džedaji, a njih 724 su Sitovi. Svi ti likovi su podeljeni u 640 grupa, čije se priče dešavaju na 294 različite planete. Što je zanimljivo, najveći procenat bitnih likova, čak 78% njih, su ljudske rase.

Hronološki, Star Wars priče su smeštene u ogromnom vremenskom intervalu koji dgačak čak 36.000 godina, a koji je podeljen u sedam razdoblja: era pre nastanka Repblike, era Stare republike, era uspona Imperije, Pobuna, era Nove republike, era Novog reda Džedaja i Nasleđe era. Na grafikonu ispod je prikazana zastupljenost znanih likova po tim razdobljima.

Očigledno je da su ere oko filmova najpopunjenije likovima, a era Stare republike je u poslednje vreme doživela skok zahvaljujući The Old Republic MMORPG-u. Primetite da su vrhovi pojedinih stubova obojeni drugačijim bojama – ti delovi označavaju likove koji se pojavljuju u nekoliko era (npr. Luk Skajvoker je živeo i u vreme Pobune, i Nove republike i Novog reda Džedaja i u Nasleđe eri).

Na slici iznad su ilustrovane veze između likova koji su međusobno najviše intereagovali i uticali na priču sage. Na osnovu ove ilustracije izveden je grafikon (slika ispod) na kom su redom prikazani likovi sa najviše veza i uticaja u Star Wars sagi. Potpuno očekivano, Anakin Skajvoker se našao na prvom mestu, dok malo inenađenje predstavlja Džango Fet koji se našao na devetom mestu.

Ovaj softver koji su razvili naučnici u Lozani omogućava da se odredi vremenski period u kom je živeo neki Star Wars lik, kao i uticaj koji je on imao u priči, iako te informacije nisu precizirane u datoj Star Wars knjizi ili stripu.

Iako možda na prvi pogled deluje da ovaj program nema neke praktične svrhe, Benzi tvrdi suprotno. „Ovaj program mapira veze u ogromnoj količini neorganizovanih podataka koji se nalaze na internetu. U budućnosti ovaj program bi mogao da nađe primenu u sociološkim, istorijskim i istraživanjima u nekim sličnim oblastima“ , kaže Benzi.

Za više informacija o ovom istraživanju posetite blog Kireli Benzija.

2 Comments Add yours

  1. Darth Maul kaže:

    Da li su racunali i seriju The Clone Wars 2008?

    Sviđa mi se

    1. Uzimali su podatke sa *čitave* Vukipedije – dakle da, uzeli su u obziri TCW.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s