Rebels – Breaking Ranks (S01E05)

Pred vama je recenzija pete epizode Rebels TV serije, koja nosi naziv Breaking Ranks. Epizoda je premijerno emitovana 3. novembra u SAD, mada, po običaju epizoda se nešto ranije mogla gledati preko DisneyXD aplikacije.

Zaplet epizode Breaking Ranks je prilično jednostavan i teče ovako: Kejnan (Kanan Jarrus) je poslao Ezru (Ezra Bridger) u infiltratorsku misiju u Imperijalnu Akademiju, gde se Ezra uklopio u ulogu jednog od kadeta. Cilj Ezrine misije je da dođe do informacija o imperijalnom vojnom komvoju koji prevozi kajber (kyber) kristale, koji su izuzetno moćno oružije, a kada Ezra pronađe rutu kojom komvoj putuje, Kejnan planira da ga presretne i uništi. Ezra će u svojoj misiji imati pomoć od još jednog kadeta koji se zove Zer Lionis (Zare Leonis), ali njih dvoje, kao i ostali kadeti, moraju još da prođu i rigorozan trening na specijalnom poligonu koji je poznat pod nazivom The Well.

Prošla epizoda, Rise of the Old Masters, je za sada verovatno najbolja epizoda u seriji, te je Breaking Ranks imala zadatak da nastavi u, ako ne istom, onda sličnom ritmu. Breaking Ranks je uspela da doraste tom zadatku, te, osim toga, bila je poprilično zabavna epizoda. Kao što rekoh, zaplet je dosta jednostavan, ali možda je baš zbog toga Breaking Ranks dobra epizoda. Takođe, sama priča ima više, veoma zanimljivih detalja, ali i The Clone Wars referenci. Prva i najveća referenca je poligon The Well, koji je praktično identičan sa The Box iz The Clone Warsa. Naime, nadam se da se sećate 17. epizode četvrte sezone The Clone Warsa koja se zove The Box, u kojoj grof Duku (Count Dooku) daje niz testova plaćenicima u tom specijalno poligonu, a oni koji su preživeli testove su učestvovali u pokušaju ubistva Palpatina (Palpatine). Elem, The Well i The Box ne da su samo slični, već mislim da su animatori koristili iste modele. Sledeća referenca je kajber kristal. Sada je tek jasno zašto je Lukas Film odlučio da objavi one četri polu-završene epizode sa Anakinom i Obi Vanom (Obi-Wan) na Utapau. Ako niste odgledali te epizode, obavezno to uradite (možete ovde), jer ćete bolje shvatiti zašto je tako hitno da se kajber kristali unište. Pored svega toga, lik Zera Lionisa je bio iznenađujuće dobar i osvežavajuć. Iako je i on klinac kao i Ezra, Zer je poprilično ozbiljan i sa njim nije bilo nekih detinjastih gegova, što se dalo očekivati. Nadam se da ćemo ga videti i u nekoj od narednih epizoda i saznati šta je bilo sa njim nakon kraja ove.

Ono što sam primetio još ranije, ali što je bilo naročito izraženo u ovoj epizodi, je to da svi oficiri Imperije imaju bolesno bledu boju kože te imaju onaj naglasak engleskih lordova, koji je neretko poprilično loš. Generalno, svi oficiri Imperije izgledaju i zvuče kao veoma razvodnjena verzija Moffa Tarkina, kojeg je u Epizodi IV igrao legendarni Piter Kušing (Peter Cushing). Takođe, ono što sam napisao i u prošloj recenziji, Sabin (Sabine) i Hera (Hera Syndulla) su neverovatno bledi i neiskorišćeni likovi. Ni sam Kejnan nije daleko od te situacije, mada o njemu smo, praktično, imali čitavu knjigu, pa je u vezi sa njim situacija nešto bolja.

Generalno, iako ne savršena, Breaking Ranks je bila jedna zanimljiva i zabavna epizoda.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s