Fredi Princ Junior: „Ratovi zvezda su za je*enu decu!“

Fanovima Ratova zvezda verovatno najpoznatiji kao glumac koji je davao glas Kejnanu Džarusu u animiranoj seriji Star Wars Rebels, Fredi Princ Junior je gostovao u jednoj epizodi Jeff Dye’s Friendship podkasta, gde se dotakao naizgled večne teme: toksičnog dela Star Wars fandoma.

Bilo je slučajeva ljudi koji su radili na Star Wars materijalima koji su pričali na ovako žustar način o temi fandoma, ali je Fredi definitivno postavio novi nivo. Prvi argument kojeg se dotakao je bilo to što fanovi nisu zadovoljni jer nisu „glavna ciljna grupa“ franšize, već trenutne mlađe generacije:

Prvi je bio za je*enu decu. Naredna tri su bila za drugu je*ebu decu i ovi sada su za decu. Ljuti ste što je Han Solo dao je*enog Milenijumskog sokola devojčici. Luk Skajvoker je ‘Pepeljuga’ ili ‘Uspavana lepotica’. Može da priča sa onima koji ne govore engleski i da razume šta je*eno govore. Upoznaje dobrog vilenjaka umesto vile, koji ga uči kako da bude najbolji džedaj na svetu za jako malo vremena.

U nastavku, glumac koji daje glas Kejnanu govori da zna više o Sili od drugih jer ga je učio Dejv Filoni, koga je pre toga učio Džordž Lukas, kao i da su video igre poremetile koncept toga šta je zapravo Sila.

Lukovo umeće nije razlog zašto on pobeđuje ili gubi, a ni imperator ne diktira da li pobeđuje ili gubi. To određuje Sila, koja se bazira na balansu. Palpatin i Joda su ako posmatramo sve, najpametniji likovi. Palpatin je očigledno pametniji, jer je Joda bio zaslepljen moćima tamne strane. Ako je imperator najpametniji baja u univerzumu i zna da Sila diktira kako će se stvari odvijati, ako ubije onoga koga smatra za rivala, Anakina, zna da će Sila to je*eno ispraviti. Ovo su reči Džordža Lukasa, ne moje. Imperator onda, umesto da ubije Anakina, zavede ga, kako bi duplirao snagu tamne strane. Šta onda Sila uradi? Izbalansira stvari. Kako? Daje nam blizance, Luka i Leju. Dva i je*ena dva. Balans.

Fredi Princ Junior posle napominje da ako se ovako gledaju svi filmovi, zna se zašto i dobri i zli likovi gube, takođe ko će pobediti ili izgubiti u sledećem filmu.

Ne postoji Džek Bauer u Ratovima zvezda, taj lik ne postoji, to nije Han Solo. Han Solo je nevoljan heroj, to je njegov arhetip. Dart Mol, za koga svi žele da pobedi i svima je omiljeni jer izgleda bolesno i odličan je u video igrama – on je Sizif. Rođen je da ne uspe. Naučite grčku mitologiju! Je*eni Džordž Lukas je to uradio. Proklet je da gura kamen uz stenu da bi se ona samo ponovo skotrljala niz nju, svaki put, zauvek. To je zadatak Dart Mola i on je svestan toga. To je mišljenje Džordža Lukasa. Nemate ‘level up’ opciju u svetu Ratova zvezda, to možete u svetu video igara. Ne postoji sivi džedaj, Kvaj-Gon to i kaže: ‘Okrenuo sam se svetlu jer je tu.’ Ne postoji sivo, to je sra*e iz fanovske fikcije. Nemojte se truditi da to kanonizujete. Ratovi zvezda su za je*enu decu.

Šta vi mislite o ovome što je Fredi Princ Junior rekao i da li smatrate da je u pravu možete nam napisati u komentarima.

Za poslednje Star Wars vesti pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s