Ko su „sivi džedaji“?

Kada bi vas pitali da izaberete šta želite da budete, sit ili džedaj, šta biste rekli? Da li biste se opredelili za strogu disciplinu džedaja i čuvanje mira i stabilnosti u galaksiji ili biste izabrali da vas vode emocije, mržnja i bes sitova i želeli da vladate galaksijom čeličnom pesnicom? A opet, možda ste ipak više za nešto između, nešto što nije ni svetlo ni tama, nešto u ravnoteži…. Upravo to su Sivi džedaji.

Sivi džedaji nisu ni sitovi ni džedaji. Oni ne veruju u apsolute. Ne prihvataju strogu džedajsku disciplinu ali isto tako ne podležu u potpunosti ni mračnim učenjima sitova. Oni koriste i svetlu i tamnu stranu Sile, održavajući ravnotežu između njih. Otuda i siva boja u njihovom nazivu, koja se dobija mešanjem svetlosti i tame. Oni ne veruju da se Sila može deliti na svetlu i tamnu stranu, već veruju da je Sila celina i da se kao takva treba koristiti u svim svojim formama. Kao takvi mogli su crpeti snagu iz obe strane Sile i biti veoma moćni.

Ovo je jedna od verzija njihovog koda:

„Postoji strast ali i mir

Postoji snaga ali i spokoj

Postoji moć ali i sklad

Postoji haos ali i red

U životu je sloboda

U smrti je svrha

Činiću šta moram  da čuvam ravnotežu

Sila je sve i ja sam Sila“

Za Sive džedaje se smatraju Kvaj-Gon Džin, grof Duku (nakon što je napustio džedaje, a pre nego što je postao sit), Asoka Tano, Džoli Bindo…

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

NAPOMENA UREDNIKA: Ne postoji jedna, konačna definicija termina „sivi džedaj“. Ovaj termin se u najvećem broju slučajeva upotrebljavao za džedaje koji su se udaljili od džedajskih tradicija i principa, ali i od samog Reda džedaja. Pored toga. termin se koristio i za individue koje su, kao što je rečeno u tekstu iznad, paralelno koristile i svetlu i tamnu stranu Sile, a nisu pripadale ni jednoj organizaciji. Takođe, ni u jednom izvoru (bilo iz starog, bilo iz novog kanona) nije navedeno da su sivi džedaji imali svoj kod, niti postoji tekst istog. Razne verzije koda sivih džedaja koje se mogu pronaći na internetu su fanovske interpretacije filozofije potencijalne organizacije sivih džedaja.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s