Zašto Luk nije mogao da oseti Silu u Jodi?

Učitelj Joda je bio jedan od najmoćnijih džedaja u istoriji. Bio je star skoro 900 godina i izuzetno cenjen u džedajskom veću. Bio je majstor u borbi svetlosnom sabljom iako se to ne bi moglo zaključiti na osnovu njegove veličine i građe, pa su ga mnogi protivnici potcenjivali na svoju propast. Ipak ono što je najvažnije, bio je izuzetno jak u Sili. Prirodni talenat kao i vekovi vežbe i meditacije omogućili su mu da postane jedan od najjačih korisnika Sile u galaksiji. Pa kako onda Luk nije mogao da oseti Silu u njemu kada ga je prvi put sreo?

joda_star_wars

Pa, postoje dva razloga.

Prvi je da je Degoba planeta puna Sile. Na njoj se nalazi pećina koja je puna tamne strane Sile. Tamna strana je tamo bila toliko jaka da je u potpunosti učinila svetlu stranu Sile bilo gde na planeti, uključujući i Jodinu, u potpunosti nevidljivom. To je i bio razlog zašto je Joda baš izabrao Degobu za skrivanje, jer tamo ga nisu mogli osetiti čak ni Vejder ni Sidijus.

Drugi razlog zašto Luk nije osetio Silu u Jodi je taj što Sila ne funkcioniše baš na taj način. Da bi džedaji i sitovi mogli da osete Silu jedni u drugima, morali bi  prethodno prisustvuju kada ovaj drugi koristi Silu. To je, recimo razlog zašto Kvaj-Gon Džin u prvi mah nije osetio Silu u Anakinu iako je ovaj imao veći broj midiklorijana od bilo kog drugog. Kako Luk nikada pre nije sreo Jodu, a još manje prisustvovao kada ovaj koristi Silu, bilo je nemoguće da oseti Silu u njemu.

To bi bilo to. Nadam se da su vam se svidela objašnjenja. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s