Ruka i mač Skajvokera

Još uvek ne znamo kako je Maz Kanata došla do legendarne svetlosne sablje Anakina Skajvokera, koja je poprimila status svetog grala u Star Wars univerzumu i koja je bila decenijama izgubljena duboko u Gradu u oblacima na Bespinu. Ako joj je verovati, taj odgovor ćemo dobiti pre ili kasnije, ali da li ste znali da je u Legends kontinuitetu (starom kanonu) pronađen ne samo mač nego i Lukova ruka!

Ruka, zajedno sa sabljom je bila nađena od strane jednog drona koji je obavljao popravke na Bespinu, nakon čega ih je odneo da se pretope, ali je sablju video upravnik odeljenja za topljenje. On je hteo da zadrži sablju, ali ga je u tome sprečio, niko drugi do prvobitni vlasnik Anakin Skajvoker, odnosno Dart Vejder, koji mu je konfiskovao sablju zajedno sa rukom posle runde „agresivnog pregovaranja“. Vejder nije proveo mnogo vremena sa svojim starim oružjem, već ga je na Imperatorov predlog dao, zajedno sa šakom, u tajno imperijalno postrojenje za kloniranje na planeti Vejland. Na toj planeti će se od genetskog materijala iz Lukove šake napraviti klon Luka Skajvokera, pomalo nekreativnog imena „Luuk“.

Klon će biti aktiviran šest godina nakon bitke za Endor, tokom Tronove kampanje, kada se u ovo postrojenje infiltriraju Skajvoker i Mara Džejd u njihovoj potrazi za ludim klonom Džedaj učitelja Džorusa S’baota. Tokom okršaja, Džorus aktivira Lukovog klona koji ga napada njegovom starom sabljom. Nakon duge borbe oba luda klona ginu i Luk je konačno ponovo dobio nazad mač svog oca, ali on ga nije dugo posedova, već ga je dao svojoj budućoj ženi Mari Džejd. Mara je kasnije napravila sopstvenu svetlosnu sablju, ali je koristila i Anakinovu sve do njene smrti od strane svog nećaka Džejsena Sola četrdeset godina nakon bitke za Javin. Nakon toga mač je bio izložen u akademiji Novog reda džedaja na Javinu. Godine su prolazile i sablja se našla u rukama mračnih džedaja, ali ju je povratio, tada mladi Ben Skajvoker, Lukov i Marin sin.

Nadam se da ste saznali neke nove informacije o ovom dragocenom predmetu dok sa nestrpljenjem čekamo odgovor na ovu misteriju u nocom kanonu.

I zapamtite… Sila će biti sa vama… Uvek.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s