Kako je nastao Vejderov legendarni glas?

Jedan od zaštitnih znakova Darta Vejdera je i njegov glas. Jedinstven je, snažan i prosto uliva strah. Međutim taj glas je, naravno, dosta različit od Anakinovog. Iako su Dart Vejder i Anakin dve strane istog novčića i dalje se među nekima vode rasprave da li su oni mentalno ista osoba. Međutim u takvim raspravama nećemo naći odgovor na naše pitanje već u nečemu mnogo konkretnijem i, uslovno rečeno, realnijem.

Nakon poraza i gubitka udova na Mustafaru Vejder je ostavljen da gori. I goreo je. To je ostavilo traga na njemu i to ne samo spolja već i iznutra. Dok je spolja zadobio strašne opekotine mnogo veću štetu pretrpeli su njegovi unutrašnji organi. Vreo vazduh i dim koji je udisao spalili su mu pluća tako da mu je bio neophodan respirator (koji je bio ugrađen u njegovo odelo).

Pored toga, Vejderu su bile spaljene i glasne žice, zbog čega mu je mogućnost govora spala tek na puki šapat, što se može primetiti u Povratku džedaja kada mu Luk skine kacigu. Zbog toga je njegova kaciga saržala uređaj koji je pojačavao njegov glas, ali ga je time i menjao. I otuda Vejderov prepoznatljivi, legendarni glas.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Postavi komentar