Šta Nam je Sve Novo Otkrila Knjiga Aftermath?

Knjiga Aftermath, prva u novom kanonu koja se dešava posle Epizode VII, je tako reklamirana da će nam otkriti dosta toga o galaksiji nakon bitke za Endor. Ipak, kako smo rekli u recenziji ove knjige juče, tih novih detalja nije bilo onoliko koliko smo se nadali da će ih biti, ali ipak ih je bilo i većina njih su bili zanimljivi. Stoga, ukoliko ne želite ili nemate vremena da pročitate ovu knjigu, a zanimaju vas novootkriveni detalji, sastavili smo ovaj članak sa svim novim informacijama koje nam je Aftermath otkrila.

Upozorenje! Nastavak članka sadrži neke od ključnih detalje zapleta knjige Aftermath, kao i detalje koji vam mogu spojlovati Epizodu VII, tako da nastavak čitate na sopstvenu odgovornost.

Najveći deo novih detalja su nam otkriveni u delovima knjige koji prate imperijalni samit na Akivi, kao i u kratkim interlude međupoglavljima. Pa da krenemo:

  • U mesecima nakon bitke za Endor Imperija je u haosu. Ne postoji jasan lanac komande, ne zna se ko komanduje preostalom flotom, pojedini visoki oficiri samostalno uzimaju titule Mofova, a neki regionalni guverneri se pridružuju novooformljenoj Novoj Republici koja ima sedište na planeti Čandrili (Chandrila) i kojom predsedava kancelar Mon Motma (Mon Mothma).
  • Preostala imperijalna elita koju čine: Veliki Mof Pandion, zatim bivši Palpatinov savetnik i lični prijatelj Jupe Tašu (Yupe Tashu), pa robovlasnik i finansijer Arsin Krasus (Arsin Crassus), general Džilia Šejl (Jylia Shale) i na kraju admiral Re Sloun (Rae Sloane), se sastaje na tajnom samitu na planeti Akivi, kako bi odlučili budućnost Imperije. Samit je mahom prošao u svađi i neslaganju: neki su predlagali da se potpiše mir sa Novom Republikom, neki su predlagali da se neprijatelj žestoko napadne, neki su predlagali da se miruje, a Jupe Tašu, koji je inače Sit kultista, je predložio da se Imperija potpuno povuče iza Spoljašnjeg prstena u neistražene teritorije.
  • Tašu je ovaj svoj predlog obrazložio time što je Palpatin za vreme svoje vladavine verovao da njegova moć dolazi iz prostranstava van granica Spoljašnjeg prstena i da je tamo u tajnosti poslao brojne ekspedicije i kolonizatore. Tašu je predložio da se Imperija tamo povuče i obnavlja, te da „trebaju da se oslone na Tamnu stranu Sile.“ Ovaj Tašuov plan je naravno bio odbijen.
  • Samit je naglo prekinut kada je došla flota Nove Republike. Imperijalna flota iznad Akive je potučena, a od učesnika samita jedino je Re Sloun uspela da pobegne. Re se vratila svojoj skrivenoj floti kojom zapravo komanduje misteriozni admiral koji je zapravo pomogao Novoj Republici da sazna za samit na Akivi, kako bi se rešio konkurencije.

To bi bilo to od informacija koje smo saznali iz delova posvećenih samitu na Akivi. Sada prelazimo na informacije koje su nam otkrivene u međupoglavljima:

  • Na planeti Čandrili je oformljen senat sa predstavnicima svih planeta Nove Republike. Kako je već ranije navedeno, Mon Motma je kancelar.
  • Obilazeći ratišta Mon Motma saopštava svoj plan da kada se sukobi smire, da će smanjiti vojsku Nove Republike za čak 90%!
  • Lovac na ucene Dengar pokušava da ujedini sve lovce kako bi se oni bolje odupreli politici Nove Republike koja baš njima i nije naklonjena.
  • Na planeti Taris, kultisti reda “Acolytes of Beyond” koji štuju Tamnu stranu Sile, od krijumčara antikviteta kupuju crvenu svetlosnu sablju za koju smatraju da je nekad pripadala Dartu Vejderu.
  • Na Korusantu (Coruscant) siročad sa nivoa 1313, se organizuju u „Ankle biters“ brigadu. Oni sabotiraju imperijalne delatnosti, pomažu agentima Nove Republike, a čak su uspeli da raznesu jednu imperijalnu fregatu.
  • Han Solo i Čubaka (Chewbacca) skreću sa izviđačke misije za Novu Republiku, te zajedno sa drugim krijumčarima i kriminalcima prave plan da oslobode Kašik (Kashyyyk) od Imperije. Ostali krijumčari su im se pridružili pošto im je Han obećao pomilovanje od Nove Republike.
  • Na Bespinu, grupa kriminalaca, sponzorisana od strane Landa Kalrisijana (Lando Calrissian), kreće sa misijom da naprave atentat na lokalnog imperijalnog guvernera.
  • Na Tatuinu (Tatooine), nakon smrti Hata Džabe (Jabba), ne zna se ko je „bos“. Kriminalne grupe pokušavaju da „legalizuju“ svoje poslove pretvarajući se da su rudarske kompanije. Narod Tatuina počinje da se organizuje i ujedinjava kako bi zaštitili svoje interese. Čovek po imenu Kob Vant (Cobb Vanth) se proglašava za šerifa i uzima oklop Boba Feta (Boba Fett)! Ne zna se da li je Boba živ ili ne, ali je njegov oklop završio van sarlaka.
  • Nakon što mu je ubijena porodica u bici između Imperije i Nove Republike, čovek po imenu Korvin Balast (Corwin Ballast) beži na planetu Džaku (Jakku). Korvin je došao na ovu zabačenu, beznačajnu planetu kako bi što dalje pobegao od rata. Mnogi smatraju da je Korvin lik kojeg će u Epizodi VII igrati Maks Von Sidou (Max Von Syodow).

To bi bilo to što se tiče ovog članka. Nije nam otkriveno ništa super-spektakularno, ali ipak detalji iz prethodnih nekoliko pasusa su veoma zanimljivi i deluju više kao tiz za neke buduće priče. Na kraju samo mala napomena da smo članak Stanje Galaksije Nakon Bitke za Endor apdejtovali sa informacijama iz ove knjige, a kako nove informacije iz novih knjiga i stripova budu pristizale, taj članak će se redovno biti dopunjavan novim detaljima.

3 Comments Add yours

  1. Axiom kaže:

    Koliko vidim, povučena je poneka ideja iz starog i nikad prežaljenog EU! Pominjanje neistraženih teritorija me iskreno raduje, jer ostavlja mogućnost da se izvesni plavi admiral, crvenih očiju, i negov kapetan ponovo vrate iz “legendi“. Još ako mi kažete da je Taris iz gorenavedenog teksta onaj iz KOTORa…

    Sviđa se 1 person

    1. Da, Taris iz ove knjige je isti onaj iz KotOR-a. 🙂
      Rekli su i pisci i predstavnici Lukasfilma da ne žele da izmišljaju „toplu vodu u bojleru“, tako da će većina naziva planeta, rasa, mašina i sličnih stvari verovatno preći u novi kanon, što mislim da je skroz OK. Ali nebih voleo da prebacuju likove, jer ako su ih već dekanonizovali i rekli da im ne trebaju, neka skupe petlju i naprave nove i bolje ako mogu.
      Ovaj admiral sa skrivenom flotom kom je Sloun podređena me je jako podsetio na ovog plavog admirala što pominješ. Ko zna? Možda je to zaista on – nije precizirano koje je rase, već samo da je muško i da voli klasičnu muziku. 🙂

      Sviđa mi se

    2. Axiom kaže:

      Delimično se slažem, ali verujem da postoji šansa da preuzmu neke od starih likova, ali da ih upotrebe u nekom potpuno novom kontekstu. Iako sam bio protiv prepravki ‘istorije’, ipak mi novo stanje stvari deluje bolje. Mada je u starom kanonu bilo zanimljivo da se Imperija praktično urušila nekoliko godina posle Endora, i da se nije uspela oporaviti (na duže staze) sve do Felove Imperije! Svakako će zanimljivije biti da se Nova Republika i Imperija natežu decenijama, ako ne i generacijama, kao Rim i Kartagina u Punskim ratovima…

      Sviđa se 1 person

Postavi komentar