Dekanonizacija EU-a: Godinu Dana Kasnije

Evo, pre nešto više od godinu dana Dizni je kroz Lukasfilm dekanonizovao naš voljeni Prošireni Univerzum (EU), nazvao ga „Legende“ i rečeno je da će sva buduća dela biti deo jednog kohezivnog kanona. Kako je to Dizni možda bolje mogao da uradi, kakva je budućnost Legendi, te kakva su uopšte moja razmišljanja iz ove perspektive, godinu dana kasnije, pročitajte u nastavku.

Tih poslednjih dana aprila prošle godine, u meni je kuvao niz emocija. Među njima su se  najviše isticali razočarenje i bes, ali negde iza se šunjala i nada da će sve biti OK. Čitav fandom je bio u stanju sveopšteg šoka, što je naravno sasvim normalno kada čitavu, masivnu istoriju jedne franšize, u koju smo uložili silno vreme, trud pa i novac, neko proglasi nezvaničnim, alternativnim univerzumom. Toliko sam tih dana bio ljut da sam u jednom članku Dizni praktično nazvao krvopijskom megakorporacijom koja želi da iscedi Star Wars franšizu. Međutim, kako sada gledam na „Imperiju Mikija Mausa“?

Pa, nisam više ljut, čak naprotiv, sve više i više mi se sviđa ovo novo, Diznijevo poglavlje Star Wars franšize. Pretpostavljam da za neke od vas ovo predstavlja veliko iznenađenje, pogotovo imajući u vidu članke po raznim portalima i novinama za koje sam govorio prošlih nedelja. Naime, pojedini novinari su selektivno citirali neke delove i izvlačili iz konteksta, i zbog toga je u nekim člancima delovalo kao da je čitava svrha mog života da se borim protiv „diznibotova“ i samog Diznija, što je naravno daleko od istine. Normalno je da sam bio ljut kada je EU dekanonizovan, ali nikad nisam bio hejter. Nikad nisam bio jedan od onih koji bojkotuju nove materijale. Na ovoj veb stranici ste imali prilike da pročitate recenzije sve tri knjige novog kanona, kao i recenzije svake epizode Rebels TV serije, a uskoro će da stignu i recenzije novih stripova. Dao sam novim materijalima šansu.

Dizni, kao i svaka druga kompanija, radi kako bi zaradila novac. To je sasvim OK. Ni Džordž Lukas (George Lucas) nije radio za krompire. Da li uopšte ima smisla prozivati kapitaliste što žele da zarade novac? Naravno da ne. Problem jedino nastaje ako kompanija u želji da zaradi još više novca počne da štancuje sve veće količine materijala, o čijem kvalitetu se nebi vodilo previše računa, a od nas fanova bi se očekivalo da sve to popasemo. Dizni očigledno pravi dosta novih Star Wars materijala, ali, po mom mišljenju, sav taj materijal je i više nego dobrog kvaliteta. Novi vlasnik Star Wars franšize naravno želi da zaradi, ali takođe želi i da fanovima pruži dobru zabavu i priče, te se vidi da im je stalo do kvaliteta novih sadržaja, što je i više nego ohrabrujuće. Budućnost deluje uzbudljivo.

Međutim, šta je sa prošlošću? Dekanonizacija Proširenog Univerzuma i dalje boli.

Ako bih išta morao da zamerim Dizniju, to je onda definitivno što je čitav EU dekanonizovan. Moje je mišljenje da su morali da budu selektivniji kada su odlučivali šta će ostati kanon, a šta neće. Ovako je Dizni okrenuo najtvrdokornije fanove Star Warsa protiv sebe. Da su kao kanon ostavili, na primer, novelizacije filmova, zatim neke knjige/stripove/igre koji su bitni za sveukupnu istoriju galaksije (Darth Plagueis ili Bane trilogiju npr) siguran sam da bi reakcije fanova bile znatno drugačije. Dekanonizacijom čitavog EU-a, Dizni je čak pomalo od sebe distancirao i neke Star Wars pisce. Imali smo tako i primer da je pisac Džejms Lusino (James Luceno), pomalo iz inata, prebacio dosta stvari iz svojih starijih knjiga u knjigu Tarkin, koja pripada novom kanonu.

Generalno, čitav taj prelazni period, kada je odbačen EU i kada je kretao novi kanon, je pomalo trapavo odrađen.

Rečeno nam je 25. aprila prošle godine da će prvo delo novog kanona biti knjiga A New Dawn koja je izašla u septembru 2014. Međutim, nekoliko nedelja kasnije nam je saopšteno da A New Dawn zapravo nije prvo delo novog kanona, već da tu čast ima kratka priča Blade Squadron, koja je izašla u junskom broju Star Wars Insidera. Takođe, rečeno je da će sva buduća dela biti deo novog, kohezivnog kanon, što je ispalo kao laž! Postoje novi Star Wars materijali koji nisu kanon, već Legende! Tako imamo The Old Republic MMORPG, zatim niz novih kratkih priča na developer blogu The Old Republic sajta, te na kraju svi proizvodi kompanije Fantasy Flight Games, koja pravi Star Wars kartične, RPG i igre sa minijaturama – sve to pripada Legende kontinuitetu, a izašlo je nakon dekanonizacije EU-a.

Legende očigledno i dalje postoje i prave se novi materijali, međutim koliko će to potrajati? Pa, ova situacija sigurno neće dugo. Postoji na desetine fejsbuk stranica čiji se članovi bore za to da se čitav Legende kontinuitet nastavi, ali takva očekivanja iako su lepa, ona su daleko od realnih. Dizni je napravio svoj biznis plan i namerava da ga izvrši doslovce. Na žalost taj plan ne obuhvata nove Legende. Ako nas je ičem naučila čitava dekanonizacija EU-a, to je onda da se ne smemo prejako vezivati za neke likove/događaje/priče i takođe, ma koliko nam zvaničnici Lukasfilma govorili da je nešto 100% kanon, ne smemo im do kraja verovati, jer ko zna kada će neki novi vlasnik ili neki novi korporacijski šef rešiti da dekanonizuje ovaj trenutni kanon i napravi novi – a to će se jednom sigurno desiti, zapamtite ove reči.

Star Wars je sada postao jedna od onih franšiza sa višestrukim vremenskim linijama i paralelnim univerzumima. Ali nema veze, dobra Star Wars priča je dobra Star Wars priča, kom god univerzumu pripadala. Zadatak nas fanova je da se stare, dekanonizovane priče ne zaborave. Treba da širimo glas o ovim sjajnim pričama i da ih pokažemo generacijama fanova koji dolaze.

Prošireni Univerzum (Legende) je učinio Star Wars franšizu još većom, lepšom, zanimljivijom i jednostavno bogatijom. Obaveza nas poznavalaca je da uputimo nove ili one slabije upućene fanove u sve njegove čari.

Postavi komentar